Thuisrijder Luca Van Boven zegeviert solo in Herzele

Thuisrijder Luca Van Boven zegeviert solo in Herzele

Road  05/07/2022

Zaterdag 2 juli was een bijzondere dag voor Lotto Soudal belofterenner Luca Van Boven. Na een ijzersterke wedstrijd tijdens de Omloop Het Nieuwsblad U23 over eigen trainingswegen mocht de renner uit Sint-Lievens-Houtem onder luid gejuich van zijn supporters de armen in de lucht steken.   

De Omloop Het Nieuwsblad voor beloften werd op gang gefloten in Borsbeke (Herzele) voor een wedstrijd van 155 kilometer. In de beginfase konden vier renners zich afscheiden van het peloton, maar wanneer het peloton richting Wolvenberg reed, wist Van Boven wat hem te doen stond: “Tijdens de tactiekbespreking voor de wedstrijd werd er gezegd dat we op de Wolvenberg een demarrage moesten plaatsen.”   

En dat deed de renner van het Lotto Soudal U23 team dan ook. “Ik plaatste een versnelling en kreeg op de top te horen dat ik een gat had geslagen. Ik besloot het alleen te proberen en kon zo naar de vier koplopers rijden.” Het vijftal werkte goed samen al merkte Van Boven dat Siebe Deweirdt en hijzelf de sterkste schakels in de kopgroep waren.   

Op de Muur van Geraardsbergen was het opnieuw Van Boven die versnelde. Enkel Deweirdt kon volgen op de kasseien van de Kapelmuur en dus nam het tweetal definitief afscheid van z’n drie kompanen. Van Boven beleefde een erg spannende finale: “Na de Muur wachtte ons enkel nog de Bosberg als helling, maar de laatste 40 kilometer kregen we wel af te rekenen met een stevige tegenwind. We bleven beide goed samenwerken, wat nodig was, want achter ons had zich een groep van ongeveer 10 renners gevormd die vol in achtervolging ging.”   

(lees verder onder de foto)

Luca Van Boven
Luca Van Boven

Van Boven haalde alles uit de kast en werd daarbij ook luidkeels aangemoedigd door z’n supporters in zijn thuisgemeente: “Toen we de Grote Markt van Sint-Lievens-Houtem opreden, kreeg ik kippenvel. Ik zag dan ook tal van bekende gezichten langs de kant.” De thuisrijder was evenwel nog niet zegezeker op dat moment: “De laatste kilometers richting finish waren allemaal grote, brede banen waarop de achtervolgende groep ons constant kon zien rijden. Toen ik op 3-4 kilometer van het einde te horen kreeg dat de voorsprong nog maar een 12 seconden bedroeg, besloot ik om op 2 kilometer een laatste aanval te plaatsen.”   

En dat bleek de juiste keuze te zijn. Van Boven finishte solo op enkele seconden van de achtervolgende groep. “Het is mooi om voor eigen volk zo’n wedstrijd aan mijn palmares toe te voegen. We hebben er achteraf dan ook nog een goed feestje van gemaakt,” lacht hij. Luca Van Boven volgde met z’n zege ex-ploegmaat Arnaud De Lie (die dit jaar voor het Worldtour team van Lotto Soudal uitkomt) op: “Ik was er vorig jaar ook bij toen Arnaud in deze wedstrijd de overwinning voor Lotto Soudal U23 pakte. Het blijft dus mooi binnen de ploeg!” 

Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Gianluca Pollefliet zegeviert in Omloop Nieuwsblad U23
Lees meer | Gianluca Pollefliet zegeviert in Omloop Nieuwsblad U23
Muur van Geraardsbergen en Bosberg opnieuw scherprechter in Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Muur van Geraardsbergen en Bosberg opnieuw scherprechter in Omloop het Nieuwsblad U23
Arnaud De Lie sprint naar de zege in Zottegem
Lees meer | Arnaud De Lie sprint naar de zege in Zottegem