Tratnik haalt het voor Politt op Elisabethlaan

Tratnik haalt het voor Politt op Elisabethlaan

Road  24/02/2024

Na een spannende finale haalde Jan Tratnik het op de Elisabethlaan in Ninove voor Nils Politt. De twee reden weg na de Bosberg en hielden een aanstormend peloton af. In de sprint om de derde plaats vervolledige Wout van Aert het feestje voor Visma | Lease a Bike.

Om 11.00 u. weerklonk het startschot in Gent. De renners gingen op pad voor een rit van 202 km richting Ninove. Na iets meer dan 10 km was een eerste vlucht een feit. Negen renners konden een gaatje slaan: Boven (Alpecin-Deceuninck), Battistella (Astana Qazaqstan Team), Gougeard (Cofidis), De Pestel (Decathlon AG2R La Mondiale Team), Moro (Movistar Team), Flynn en Van den Broek (Team DSM-Firmenich PostNL), Maris (Team Flanders – Baloise) en Vermoote (Bingoal WB). Hun voorsprong liep op tot een kleine 5 minuten, maar op 130 km van de streep ging het tempo in het peloton de hoogte in. Wat overbleef was een groep van amper 23 renners.

Op de kasseien van de Lange Munte werd de kopgroep door dat eerste deel van het peloton gegrepen. Met nog bijna 115 km te gaan was de koers dus al vroeg opengebroken en zaten de twee favorieten al vooraan. De kloof met het achtervolgende peloton flirtte constant met de minuut en dus bleef er druk van achterenuit.

Op 50 km van de streep, op de Wolvenberg, zorgde Jorgensen vooraan voor de schifting. Wat overbleef was een kopgroep van 7 renners: Van Aert, Laporte en Jorgensen (Visma | Lease a Bike), De Lie (Lotto Dstny), Pidcock (INEOS Grenadiers), Skujins (Lidl-Trek) en Moscon (Soudal Quick-Step). Voor die laatste ging het 2 km later te snel op de stenen van de Jagerij.

Op de Molenberg draaide Skujins het gashendel open, Jorgensen en Pidcock leken te moeten lossen, maar aanklampen lukte nog net. Op naar de derde en laatste passage op Haaghoek – Leberg dan. Daar ging De Lie het tempo bepalen, aanvallen gebeurde niet. Tot Skujins op de Berendries opnieuw aan de boom ging schudden. Van Aert reageerde, maar moest passen. Uiteindelijk was het Jorgensen die Skujins weer bij de kraag vatte.

(lees verder onder de foto)

Met drie renners van Visma | Lease a Bike in de kopgroep was het wachten op een beurtrol in de aanval, in de hoop Skujins, die duidelijk over goede papieren beschikte, af te matten. Van Aert probeerde het eerst, op 25 km van de streep en in een dalende strook. 4 km verderop was het de beurt aan Jorgensen. Die kreeg een gat en had aan de voet van de Muur van Geraardsbergen al 20 seconden voorsprong bij elkaar gefietst.

Aan de voet van de Muur kwam Wellens (UAE Team Emirates) met een stevige versnelling uit het peloton naar de achtervolgers gereden. Hij was de enige die de oversteek wist te maken. Na de Muur was het gat van Jorgensen op de vijf achtervolgers gehalveerd. Aan de voet van de Bosberg kwam het peloton haast aansluiten bij de achtervolgers en ook Jorgensen z’n aanval werd teniet gedaan. Met nog 10 km te gaan leek een grote groep op weg naar Ninove.

Van Aert wilde het tempo hoog houden en zette door na de Bosberg, maar niemand nam over. Wellens ging op zijn beurt door, maar ook dat was een maat voor niets. Daarna was het aan Tratnik (Visma | Lease a bike), die Politt (UAE Team Emirates) mee in z’n wiel kreeg. Achter het kopduo vormde zich een groter peloton waar Lotto Dstny en Uno-X Mobility vol in de achtervolging gingen.

Na een spannende finale reed Politt uiteindelijk met Tratnik in het wiel naar de streep op de Elisabethlaan in Ninove. De Sloveen sprintte naar de zege. In de achtervolgende groep zorgde Van Aert met z’n derde plek voor extra teamvreugde.

TUDOR wordt officiële timekeeper van de Flanders Classics voorjaarsklassiekers
Lees meer | TUDOR wordt officiële timekeeper van de Flanders Classics voorjaarsklassiekers
Claim jouw digitale goodiebag langs het parcours van Omloop het Nieuwsblad
Lees meer | Claim jouw digitale goodiebag langs het parcours van Omloop het Nieuwsblad
Volg de start van het voorjaar in ’t Kuipke of via de livestream
Lees meer | Volg de start van het voorjaar in ’t Kuipke of via de livestream
Ontdek de voorlopige deelnemerslijsten voor de openingsklassieker
Lees meer | Ontdek de voorlopige deelnemerslijsten voor de openingsklassieker