Wereldkampioene Van Vleuten op zoek naar het record in Omloop het Nieuwsblad

Wereldkampioene Van Vleuten op zoek naar het record in Omloop het Nieuwsblad

Road  21/02/2023

Op zaterdag 25 februari is het tijd voor Omloop het Nieuwsblad, traditioneel de eerste WorldTour wedstrijd op Europese bodem. Dit jaar bij zowel mannen als vrouwen, want de openingsklassieker maakt dit seizoen ook voor het eerst deel uit van de Women’s WorldTour. Titelverdedigster Annemiek van Vleuten gaat in haar laatste seizoen op zoek naar het ultieme record. Ze neemt het daarbij op tegen de absolute wereldtop.

Het startschot van Omloop het Nieuwsblad voor vrouwen zal om 13.30u weerklinken op de Emile Clauslaan in Gent. Het peloton maakt zich op voor een tocht van 132,2 kilometer met onderweg acht hellingen en vijf kasseistroken. Net als in 2021 mag Annemiek van Vleuten het rugnummer 1 opspelden. De wereldkampioene mag zich met twee zeges in de openingsklassieker mederecordhoudster noemen en gaat in haar laatste seizoen op zoek naar het ultieme record. Daarvoor krijgt ze bij Movistar Team Women het gezelschap van nieuwkomers Liane Lippert en Floortje Mackaij – die in 2020 als derde mee op het podium mocht – en de Deense Emma Norsgaard, runner-up in 2021.

Team SD Worx is één van de ploegen die de Spaanse formatie zal uitdagen. Met Demi Vollering, die vorig jaar door Van Vleuten in de sprint geklopt werd, Ronde van Vlaanderen winnares Lotte Kopecky en de pijlsnelle Lorena Wiebes, derde in 2022, heeft de ploeg meerdere troeven in handen. Dat is ook het geval voor Trek – Segafredo. De Amerikaanse ploeg brengt naast ex-wereldkampioene Elisa Balsamo ook Elisa Longo Borghini en Ellen van Dijk, tweede in 2012 en 2015, aan de start.

Ook Marta Bastianelli, die net als Van Vleuten aan haar laatste voorjaar begint, kent het podium van Omloop het Nieuwsblad goed. De Italiaanse van UAE Team ADQ finishte zowel in 2019 als in 2020 tweede. Ze slaat de handen in elkaar met haar landgenote Silvia Persico. Nog meer Italiaans geweld vinden we bij Uno-X Pro Cycling Team. Maria Confalonieri was in 2018 goed voor de derde plaats.

Voor FDJ – Suez mochten zowel Loes Adegeest als Grace Brown dit seizoen al het zegegebaar maken. Zij krijgen onder andere Cecilie Uttrup Ludwig en Marta Cavalli naast zich. Team Jumbo-Visma rekent naast het duo Anna Henderson – Riejanne Markus ook op de snelle benen van Coryn Rivera.

Bij Canyon//SRAM Racing en Fenix-Deceuninck vinden we dan weer twee talentvolle Belgische rensters terug. Die eerste ploeg brengt naast Shari Bossuyt ook Katarzyna Niewiadoma aan de start. Bij Fenix-Deceuninck is het uitkijken naar Julie De Wilde. Nog meer jong talent vinden we bij EF Education – Tibco – SVB dat met Zoe Backstedt, wereldkampioene bij de junioren, afzakt richting Gent.

Bekijk de voorlopige deelnemerslijst hier.

Ook dit jaar kunnen wielerfans opnieuw de startpresentatie in het mythische 't Kuipke bijwonen, maar in tegenstelling tot vorig seizoen hoeven ze vooraf geen ticket te bestellen om erbij te zijn. Wie niet naar ’t Kuipke afzakt, maar geen seconde wil missen van de ploegenvoorstelling stemt maar beter af op Proximus Pickx (tv & livestream).

Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Vos sprint naar eerste overwinning in Omloop Nieuwsblad
Lees meer | Vos sprint naar eerste overwinning in Omloop Nieuwsblad
Tratnik haalt het voor Politt op Elisabethlaan
Lees meer | Tratnik haalt het voor Politt op Elisabethlaan
TUDOR wordt officiële timekeeper van de Flanders Classics voorjaarsklassiekers
Lees meer | TUDOR wordt officiële timekeeper van de Flanders Classics voorjaarsklassiekers