Wereldkampioene Annemiek van Vleuten haalt meteen zwaar uit

Wereldkampioene Annemiek van Vleuten haalt meteen zwaar uit

Road  29/02/2020

Omloop het Nieuwsblad voor Elite Vrouwen was toe aan z'n 15de editie. Met wereldkampioene Annemiek van Vleuten kreeg de organisatie alvast de gedroomde winnares. De 37-jarige wereldkampioene fietste op de Muur van Geraardsbergen op indrukwekkende wijze weg uit een kopgroep en reed zonder omkijken solo naar de finish in Ninove. De Italiaanse Bastianelli spurtte naar plek twee, voor alweer een Nederlandse, Floortje Mackaij.

De wind en regen speelden een belangrijke rol. Op iets meer dan vijftig kilometer van de finish ontstond dan ook in enkele schijven een belangrijke kopgroep van 21 rensters. Grootste namen: titelverdedigster Chantal Blaak, Majerus, Bastianelli, Ellen van Dijk maar ook wereldkampioene Annemiek van Vleuten. Veel mooi volk, veel Nederlandse vrouwen uiteraard ook. Lotto-Soudal had de Britse Abby-Mae Parkinson mee vooraan zitten.

De kopgroep fietste een leuke voorsprong bij elkaar maar wat overbleef van het peloton gaf de jacht niet op onder impuls van FdJeux. Toch werd snel duidelijk dat de winnares vooraan zat. Ruth Winder opende de finale met een demarrage maar het was duidelijk dat ook de vrouwen wilden wachten op het koppel Muur van Geraardsbergen - Bosberg.

En dat de ideale plaats voor Annemiek van Vleuten om haar duivels te ontbinden. De wereldkampioene trok flink door op de Muur en leek haar landgenotes Mackaij en Blaak mee te krijgen maar nog een versnelling op de Kapelmuur zorgde ervoor dat de wereldkampioene een kloof kon slaan. Ellen van Dijk volgde boven op de Kapelmuur al op vijftien seconden van de ontketende wereldkampioene. De 37-jarige Nederlandse van Mitchelton-Scott keek niet meer om en stoomde over de Bosberg door richting Ninove waar ze haar elfde deelname aan Omloop Het Nieuwsblad eindelijk kon verzilveren.

Achter haar ontstond een groep van vier met Blaak, Bastianelli, Van Dijk en Mackaij. Ondanks een voorbeeldige samenwerking kwam het viertal geen meter dichter. Van Vleuten zette haar elfde deelname aan de Omloop eindelijk om in een eerste zege, haar eerste ook van het nieuwe seizoen. De Italiaanse Maria Bastianelli werd tweede, Floortje Mackaij mocht als derde mee op het podium.

Via Het Nieuwsblad

Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Vos sprint naar eerste overwinning in Omloop Nieuwsblad
Lees meer | Vos sprint naar eerste overwinning in Omloop Nieuwsblad
Tratnik haalt het voor Politt op Elisabethlaan
Lees meer | Tratnik haalt het voor Politt op Elisabethlaan
TUDOR wordt officiële timekeeper van de Flanders Classics voorjaarsklassiekers
Lees meer | TUDOR wordt officiële timekeeper van de Flanders Classics voorjaarsklassiekers