Van Vleuten sprint naar tweede zege in openingsklassieker

Van Vleuten sprint naar tweede zege in openingsklassieker

Road  26/02/2022

Met een krachtige en lange sprint heeft de Nederlandse Van Vleuten haar tweede overwinning in de openingsklassieker binnengehaald. Ze haalde het aan de streep voor haar landgenote Vollering. In de sprint om plek drie was Wiebes de beste. 

Onder een stralende zon gaan de vrouwen om 13u25 van start in Gent. Hen wacht een tocht van 130 km met finish in Ninove, na de aankomst van de mannen. Iets minder dan een uur na het startschot in Gent heeft de Amerikaanse Newsom (EF Education-Tibco-SVB) 37 seconden voorsprong op het peloton. In de achtergrond bundelen vijf rensters de krachten: Betz (IBCT), Waterreus (Lotto Soudal Ladies), Delbaere (Multum Accountants Ladies Cycling Team), Carbonari (Valcar-Travel Service) en Tomasi (UAE Team ADQ). 

Net voor de Huisepontweg, de eerste kasseistrook van de dag krijgt Newsom het gezelschap van de achtervolgers. Hun voorsprong op het peloton bedraagt op dat moment 4 minuten. Met nog zo’n 50 km te gaan beginnen de kilometers stilaan te wegen. Terwijl Delbaere vooraan moet afhaken, krijgt Carbonari met een lekke band af te rekenen. 

Net na de passage op de Jagerij is het verhaal van de kopgroep uit en kan de wedstrijd herbeginnen. Daarna is het wachten tot de Leberg voor een nieuwe aanval. Op 35km van de streep krijgen we een nieuwe kopgroep van 4: Marlen Reusser (Team SD Worx), Ellen van Dijk (Trek-Segafredo), Liane Lippert (Team DSM) en Anna Henderson (Team Jumbo-Visma). Na de Berendries verdedigt het kwartet een voorsprong van ongeveer een halve minuut. 

(lees verder onder de foto)

Op de Muur van Geraardsbergen moet Henderson voorin de rol lossen. Ze krijgt vanuit de achtergrond het gezelschap van Van Vleuten (Movistar Team Women) en Vollering (Team SD Worx), die niet veel later bij het koptrio komen aansluiten: 6 leiders met nog 14 km te gaan. Ook Belgisch kampioene Kopecky (Team SD Worx), Longo Borghini (Trek-Segafredo), Brown (FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope) en Niewiadoma (Canyon//SRAM Racing) komen aan de voet van de Bosberg aansluiten. 

Op de laatste beklimming van de dag volgt de versnelling van Van Vleuten, die Vollering mee in het wiel krijgt. Zonder overname van Vollering, die Kopecky in de achtervolging in een zetel wil zetten, rijdt Van Vleuten kilometerslang op kop richting Ninove. Ze diept zonder omkijken de voorsprong uit tot meer dan een minuut. 

Een sprint beslist over winst en verlies. Van Vleuten dringt Vollering in de laatste kilometer de kop op en begint dan aan een sprint tot op de streep. Uiteindelijk is het Van Vleuten die voor de tweede keer Omloop Het Nieuwsblad op haar naam schrijft en mederecordhoudster wordt. Vollering moet vrede nemen met de tweede plek en Wiebes wint de sprint voor de laatste podiumplaats. 

Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Vos sprint naar eerste overwinning in Omloop Nieuwsblad
Lees meer | Vos sprint naar eerste overwinning in Omloop Nieuwsblad
Tratnik haalt het voor Politt op Elisabethlaan
Lees meer | Tratnik haalt het voor Politt op Elisabethlaan
TUDOR wordt officiële timekeeper van de Flanders Classics voorjaarsklassiekers
Lees meer | TUDOR wordt officiële timekeeper van de Flanders Classics voorjaarsklassiekers