Van Baarle soleert naar de zege in Ninove

Van Baarle soleert naar de zege in Ninove

Road  25/02/2023

De 78ste editie van Omloop het Nieuwsblad was een kolfje naar de hand van Dylan van Baarle. De Nederlander soleerde naar de overwinning op de Elisabethlaan in Ninove. Hij haalde het voor De Lie en Laporte.  

Om 10.55u weerklonk het startschot voor de 78ste editie van Omloop het Nieuwsblad bij de mannen. ’t Kuipke opende opnieuw wagenwijd z’n deuren zodat de fans hun favoriet bij de start konden aanmoedigen. 207 km tussen Gent en Ninove, dat is wat er op het menu stond.

Niet lang na het startschot was het al raak voor de vroege vlucht. Met zeven waren ze, de mannen die de eerste wedstrijduren zouden kleuren: Louis Blouwe (Bingoal-Wallonie Bruxelles), Alex Colman en Gilles De Wilde (Team Flanders-Baloise), Adam de Vos (Human Powered Health), Mathis Le Berre (Team Arkea-Samsic), Mathias Norsgaard (Movistar Team) en Jelle Wallays (Cofidis). Hun voorsprong bedroeg maximaal 7 minuten.

In het peloton was het Jumbo-Visma dat de wedstrijd in handen nam en het tempo in het peloton ging bepalen. Met Jan Tratnik stuurden ze een mannetje in de tegenaanval. Hij kreeg het gezelschap van Haller (Bora-Hansgrohe), O’Brien (Team Jayco Alula), Swift (INEOS Grenadiers), Van Hooydonck (Jumbo-Visma) en Wright (Bahrain Victorious). Maar echt ver droeg hun aanval niet. Het peloton liet niet begaan en de voorsprong van de kopgroep begon te slinken.

Op iets meer dan 50 km van de streep ging topfavoriet Arnaud De Lie tegen de grond. De jonge Belg van Lotto Dstny moest van fiets wisselen en werd in de achtervolging gedwongen. Hij kon wel snel weer terug aansluiten in het peloton, vlak voor de finale begon. In aanloop naar die finale begon ook de kopgroep te slinken. Vooraan bleven enkel Wallays, Norsgaard en Le Berre over.

(lees verder onder de foto)

Jumbo-Visma snelde intussen naar de voet van de Molenberg, waar Van Hooydonck het gashendel opendraaide. Dat betekende ook meteen het einde van de kopgroep. Er vormde zich een groep van zo’n 25 renners. Jumbo-Visma wilde er duidelijk een zware koers van maken. Van Baarle was de volgende die aan de boom ging schudden. Hij kreeg Milan (Bahrain Victorious), Vermeersch (Lotto Dstny) en Le Berre, die ook al in de vroege vlucht zat mee. Achterin probeerden Stuyven (Trek-Segafredo) en Geniets (Groupama FDJ) op de Haaghoek de oversteek te maken, terwijl in het peloton een hergroepering volgde. Na de laatste keer Leberg kregen Stuyven en Geniets het gezelschap van Van Moer (Lotto Dstny), Eekhoff (Team DSM), Tratnik (Jumbo-Visma) en Oliveira (UAE Team Emirates).

Op de Berendries ging het voorin te snel voor Milan. Intussen was het Van Avermaet (AG2R Citroen Team) die in het peloton de forcing voerde. Organisatie kwam er niet, een nieuwe aanval wel. Tim Wellens probeerde het op zijn beurt op Elverenberg – Vossenhol. Niet veel later deed ook Pidcock zijn duit in het zakje. Intussen was het Van Baarle die vooraan vol op zoek ging naar de overwinning. De enige die kon volgen was Le Berre. In het peloton legde Jumbo-Visma het blok erop.

Voorin was Van Baarle intussen dé favoriet. Bahrain Victorious probeerde de scheve situatie achterin recht te zetten. Het verschil bedroeg zo’n 40 seconden in aanloop naar de Muur van Geraardsbergen. Op de Vesten was het over and out voor Le Berre. Van Baarle begon solo aan de beklimming van Muur en Kapelmuur. In het peloton was het Wellens die het tempo de hoogte in joeg. Samen met Mohoric (Bahrain Victorious) ging hij op zoek naar de eenzame leider. Ook De Lie, met in zijn wiel Laporte (Jumbo-Visma) ging vlot over de Muur. Dat groepje van vier ging op zoek leider Van Baarle.

Ook op de Bosberg verdedigde Van Baarle met succes z’n voorsprong van 15 seconden op het kwartet. Hij begon solo aan de laatste 12 km richting de nieuwe finish op de Elisabethlaan in Ninove. In de sprint om de tweede plaats was het De Lie die het haalde voor Laporte.

Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Lees meer | Robin Orins wint Omloop het Nieuwsblad U23
Vos sprint naar eerste overwinning in Omloop Nieuwsblad
Lees meer | Vos sprint naar eerste overwinning in Omloop Nieuwsblad
Tratnik haalt het voor Politt op Elisabethlaan
Lees meer | Tratnik haalt het voor Politt op Elisabethlaan
TUDOR wordt officiële timekeeper van de Flanders Classics voorjaarsklassiekers
Lees meer | TUDOR wordt officiële timekeeper van de Flanders Classics voorjaarsklassiekers