Mobiliteit & Toegankelijkheid

Omloop Het Nieuwsblad zaterdag 26 februari 2022: hoe geraak je er?

Omloop Het Nieuwsblad 2022 start opnieuw op de site voor het ICC Gent en Het SMAK. De teampresentatie vindt plaats in het Gentse Kuipke. We zijn er opnieuw klaar voor om je te verwelkomen tussen de start voor het ICC en aankomst op de Onderwijslaan in Ninove. Hou er wel rekening mee dat net als jij, heel wat andere wielerliefhebbers zullen afzoeken naar het parcours. Dat kan op zaterdag 26 februari een serieuze verkeersdrukte met zich meebrengen in en rond de start- en aankomstsite. Stad Gent en stad Ninove doen er alles aan om de weg naar Omloop Het Nieuwsblad op een optimale manier te organiseren. We zetten alle vervoersmogelijkheden even voor jou op een rijtje.

Gent

Wie in en rond het Citadelpark of in het centrum van Gent woont, kan best te voet komen. Zoeken naar een parkeerplaats of een vrije fietsenstalling is dan niet nodig. Ook het treinstation Gent-Sint-Pieters ligt op wandelafstand van 't Kuipke. 

 

Ninove

Vanuit het centrum van Ninove kan je makkelijk te voet naar de finish aan de Onderwijslaan. Het station van Ninove ligt op zo'n 15 minuten wandelen van de finishlocatie. Hou er wel rekening mee dat 't Oeverstekske is afgesloten voor voetgangers van zaterdag 13u tot na de wedstrijd. 

Gent

Snel en goedkoop naar Omloop Het Nieuwsblad gaan, doe je met de fiets. Gevaarlijk gestalde fietsen worden om veiligheidsredenen verwijderd. 

Raadpleeg de fietsrouteplanner via de link fietsrouteplanner.gentfietst.be en stippel snel en gemakkelijk uw eigen fietstraject uit. De planner is een digitale kaart die werkt zoals een GPS-systeem: je geeft aan waar je vertrekt en waar je naartoe wilt en enkele tellen later stelt de planner een route voor. 

In de Gustaaf Den Duytsdreef vlak aan het Citadelpark vind je een grote fietsenparking.

 

Ninove

Ook Ninove wil onze supporters aanmoedigen om met de fiets naar de finish van Omloop Het Nieuwsblad te komen. 

Gent

De Lijn heeft een uitstekend aanbod om je naar Omloop Het Nieuwsblad te brengen. Op zaterdag 26 februari gelden alle normale vervoerbewijzen, zoals abonnementen of een Lijnkaart. Alle informatie en dienstregelingen vind je op www.delijn.be/gent.

 

Ninove 

Op www.delijn.be vind je de dienstregeling om met De Lijn naar Ninove te reizen.

Gent

Vanuit heel wat gemeenten of steden geraak je gemakkelijk met de trein in Gent. Het station Gent-Sint-Pieters is op wandelafstand van het Citadelpark. 
Plan uw reis via www.belgianrail.be.

 

Ninove

Via www.belgianrail.be kan je de dienstregeling vinden om met de trein naar Ninove te sporen. Vanaf het station is de aankomstzone gemakkelijk te voet bereikbaar via de Stationsstraat, Biezenstraat, Beverstraat en Burchtstraat.

Gent

Houd er rekening mee dat sinds 1 januari 2020 de lage emissiezone is ingevoerd in Gent! Klik hier voor meer info.

Parkeer je auto op een Park & Ride om dan over te stappen op het openbaar vervoer van De Lijn.
Je kan gratis parkeren op de volgende Park & Rides:

 • EXPO The Loop (168 pl.) - tram 1 - Louis BlĂ©riotlaan, 9051 Sint-Denijs-Westrem
 • Bourgoyen (250 pl.) - bus 3 - Driepikkelstraat 30, 9030 Mariakerke
 • Watersportbaan (230 pl.) - bus 38, 39 - Zuiderlaan, 9000 Gent
 • Gentbrugge Arsenaal (200 pl.) - tram 2 - Brusselsesteenweg, 9050 Gentbrugge
 • Oostakker (200 pl.) - bus 76, 77, 78 - Oude Bareel, 9041 Oostakker
 • Neptunus (148 pl.) - tram 1 - Botestraat 98 en Blauwstraat, 9032 Wondelgem

 

Ninove

Je kan het centrum bereiken via Weggevoerdenstraat, Mallaardstraat of Brusselstraat. Via Preulegem kan je enkel doorrijden tot Colruyt en Ninia. Houd rekening met omleidingen! Raadpleeg daarom https://www.ninove.be/omloop voor de meeste recente info rond de gewijzigde verkeerssituatie op zaterdag 26 februari en de dagen daarvoor.

Parkeren kan aan het station, op de Mallaardparking of aan de Koning Boudewijnlaan. De parkings aan het Dr. Frans Hemerijckxplein, het Paul De Montplein en de OCMW-parking zijn op 26 februari voorbehouden voor de organisatie van Omloop Het Nieuwsblad.

Gent

Houd er rekening mee dat sinds 1 januari 2020 de lage emissiezone is ingevoerd in Gent! Klik hier voor meer info.

De Familie van Rysselberghedreef, E. Clauslaan (vanaf Jan Hoetplein tot Fortlaan), Hofbouwlaan en Karel Lodewijk Ledeganckstraat worden op vrijdag 25/02/2022 vanaf 19.00 uur tot zaterdag 26/02/2022 om 18.00 uur afgesloten voor alle verkeer. Er zullen omleidingen ter plaatse voorzien zijn. 

Naast de P+R mogelijkheden hierboven opgesomd, kan je ook gebruik maken van de ondergrondse betaalparking aan het Gent-Sint-Pietersstation. De ondergrondse parking is rechtstreeks toegankelijk vanaf de R4 rond Gent via de Valentin Vaerewyckweg en de Timichegtunnel. 

Wie met de motor naar de Omloop Het Nieuwsblad komt, vindt een parkeerplaats op de Charles de Kerchhovelaan.

In de Sint-Amandsstraat zijn standplaatsen voor taxi's voorzien. De taxi brengt je tegen een schappelijk tarief veilig en snel thuis. Meer informatie op www.stad.gent/taxi.

Parkeerverbod

 • Van donderdag 24/02/2022 06.00 uur tot dinsdag 01/03/2022 18.00 uur:  
  Jan Hoetplein en Gustaaf den Duytsdreef 
 • Van vrijdag 25/02/2022 15.00 uur tot zaterdag 26/02/2022 18.00 uur: 
  Hofbouwlaan, Karel Lodewijk Ledeganckstraat, Robert Hoozeepark 
 • Van zaterdag 26/02/2022 05.00 uur tot zaterdag 26/02/2022 18.00 uur: 
  Ch. De Kerchovelaan (kant Citadelpark tussen LeopoldII-laan en Heuvelpoort), Koning Leopold II laan (tegen aan de Charles de Kerchovelaan) , Gaspar de Craeyerstraat 

Het parkeerverbod wordt overal aangeduid door middel van parkeerverbodsborden. Er zullen tevens extra controles uitgevoerd worden op foutparkeerders.  

In een aantal straten in de omgeving van het Citadelpark bevinden zich voorbehouden bewonersplaatsen. De parkeerwachters controleren daar intensief. Wie zijn wagen toch op een bewonersplaats parkeert zonder geldige vergunning, riskeert een retributie van 80 euro per drie uur.

 

Ninove

Parkeren kan aan het station, op de Mallaardparking of aan de Koning Boudewijnlaan. De parkings aan het Dr. Frans Hemerijckxplein, het Paul De Montplein en de OCMW-parking zijn op 26 februari voorbehouden voor de organisatie van Omloop Het Nieuwsblad. Op deze website krijg je beter zicht van waar je wel kan parkeren. 

We zorgen ervoor dat Omloop Het Nieuwsblad zo toegankelijk mogelijk is voor wielerfans. Dus ook voor bezoekers met speciale wensen en behoeften. Hiervoor werken we samen met Inter, om de beleving voor mensen met een beperking zo optimaal mogelijk te maken.

Waar zorgen we voor?

 • Parkeerplaatsen voor mensen met een beperking in de buurt van de startlocatie aan 't Kuipke en aan de aankomst in Ninove
 • Een voorbehouden zone bij de startpresentatie in 't Kruipke met toegankelijk sanitair dichtbij
 • Inter-vrijwilligers die zorgen voor onthaal en assistentie aan deze parkings en voorbehouden zones. 

Heb je een beperking en wil je van deze voorzieningen gebruik maken? Mail dan naar koen.vorsters@inter.vlaanderen en geef aan welke voorzieningen je wil gebruiken op de aankomst- en/of startlocatie. We bezorgen je dan vooraf alle informatie en documenten.