Mobiliteit

Omloop Het Nieuwsblad 2017: hoe komt u er?

Voor het tweede jaar op rij vindt de Omloop Het Nieuwsblad plaats op de site rond het ICC Gent, ’t Kuipke en Het SMAK. Met start voor het ICC en aankomst op de Emile Clauslaan verwachten we net als vorig jaar heel veel volk. Dat kan op zaterdag 25 februari een serieuze verkeersdrukte met zich meebrengen in en rond de start- en aankomstsite. De Stad Gent en De Lijn doen er alles aan om de weg naar Omloop Het Nieuwsblad op een optimale manier te organiseren. We zetten alle vervoersmogelijkheden even voor u op een rijtje

Wie in en rond het Citadelpark of in het centrum van Gent woont, kan best te voet komen. Zoeken naar een parkeerplaats of een vrije fietsenstalling is dan niet nodig. Ook het treinstation Gent Sint-Pieters ligt op wandelafstand van het Citadelpark. 

Snel en goedkoop naar Omloop Het Nieuwsbladgaan, doet u met de fiets. Gevaarlijk gestalde fietsen worden om veiligheidsredenen verwijderd. 

Extra fietsenstallingen worden voorzien in de Gustaaf Den Duytsdreef gelegen in het citadelpark en in de Kunstlaan, op wandelafstand van de start en aankomstplaats. 

De Vooruit gelegen in de Sint-Pietersnieuwstraat 23 heeft een ruime fietsenparking. Beveiligd met camerabewaking. De fietsenparking kan 24/24u gebruikt worden en is gratis. Er is plaats voor 460 fietsen over 2 niveaus. Ook bakfietsen en andere fietsen kunnen er gestald worden. Je kan de fietsenparking betreden vanuit de Sint-Pietersnieuwstraat. Ze ligt onder het terras van de Vooruit 

Raadpleeg de fietsrouteplanner via de link fietsrouteplanner.gentfietst.be stippelt u snel en gemakkelijk uw eigen fietstrajecten uit. De planner is een digitale kaart die werkt zoals een GPS-systeem: u geeft aan waar u vertrekt en waar u naartoe wilt en enkele tellen later stelt de planner u een route voor. 

De Lijn heeft een uitstekend aanbod om u naar Omloop Het Nieuwsblad te brengen. Tijdens Omloop Het Nieuwsbladgelden alle normale vervoerbewijzen, zoals abonnementen of een Lijnkaart. Alle informatie en dienstregelingen vindt u op www.delijn.be/gent

Vanuit heel wat gemeenten of steden geraakt u gemakkelijk met de trein in Gent. 

Het station Gent Sint-Pieters is op wandelafstand van Citadelpark. 

Of u neemt tram 1 aan het Gent Sint-Pieters tot aan de halte Korterijksesteenweg (op 350m van het Sint-Pietersplein). Komt u vanuit Antwerpen of Eeklo dan stapt u af in Gent Dampoort. Daar neemt u buslijnen 70, 71, 72, 76, 77 of 78 richting Gent Sint-Pieters. Alle informatie en dienstregelingen vindt u op www.belgianrail.be

Parkeer uw auto gratis op een Park & Ride en reis verder met tram of bus naar Omloop Het Nieuwsblad. 

P+R Flanders Expo / The Loop (168 parkeerplaatsen): 

Komende vanuit A’pen (E17): Afrit R4/Expo-The Loop aan wisselaar Zwijnaarde en volg signalisatie Expo-The Loop. Komende vanuit Kortrijk (E17): aan verkeerswisselaar E17 naar E40 richting Oostende en volg signalisatie Expo-The Loop. Eens u zich op de site van The Loop bevindt, volgt u de signalisatie P+R. De tramhalte ligt vlakbij het parkeerterrein. Vervolgens reist u verder met tram 1 richting Korenmarkt halte Veergrep (op 500m van het Sint-Pietersplein). 

P+R Gentbrugge (200 parkeerplaatsen): 

Vanuit Melle: rechts afslaan aan de verkeerslichten onder het viaduct van afrit 10 van de E17. Vervolgens reist u verder met tram 22 of 24 tot Gent Zuid en neem daar bus 5 richting Zwijnaarde. 

P+R Gentbrugge Arsenaal (200 parkeerplaatsen):

E17 afrit 10, op N9 richting Melle. Vervolgens reist u verder met tram 24 tot Gent Zuid en neem daar bus 5 richting Zwijnaarde. 

P+R Oostakker (200 parkeerplaatsen):

Vanaf R4, afrit 3 Oostakker. Volg de N70 (Antwerpsesteenweg) richting Gent. P+R aan het koopcentrum t.h.v. de Oude Bareelstraat. Vervolgens reist u verder met lijn 17/18 richting Drongen afstappen halte Korenmarkt, reis verder met tram 1 en stap af aan de halte Korterijksesteenweg (op 350m van het Citadelpark). 

of met lijn 76,77,78. 

B-Parking Sint-Pietersstation: 

Naast de P+R mogelijkheden hierboven opgesomd, kunt u ook gebruik maken van de ondergrondse betaalparking aan het Sint-Pietersstation. Deze parking telt 1580 plaatsen waaronder 47 plaatsen voor personen met een handicap en 9 Cambio plaatsen en 6 plaatsen voor elektrische wagen met een laadinfrastructuur. Is op wandelafstand van het Citadelpark. 

GPS coördinaten inrit Parking : 51.036135; 3.704544 - Gent Sint-Denijslaan. De ondergrondse parking is rechtstreeks toegankelijk vanaf de R4 rond Gent via Valentin Vaerewyckweg en de Timichegtunnel. Deze nieuwe weg is mogelijk nog niet opgenomen in alle routeplanners en GPS toestellen. 

Op zaterdag 25 februari 2017 vindt opnieuw Omloop het Nieuwsblad plaats. Daarom zullen onderstaande wegen worden afgesloten door de politie vanaf vrijdag 24 februari 2017, 09u00 tot zaterdag 25 februari 2017, 23u00. - Hofbouwlaan - Emile Clauslaan (incluis Ferdinand Scribedreef) - Parklaan 

In een aantal straten in de omgeving van het Citadelpark bevinden zich voorbehouden bewonersplaatsen. De parkeerwachters controleren daar intensief. 

Indien u toch op een parkeerplaats voor bewoners parkeert, kost u dit 60 EUR (retributie). 

Stedelijke parkings: 

Parkeergarage Vrijdagmarkt – Volg P1 

Onder de Vrijdagmarkt vindt u 648 parkeerplaatsen, waaronder 3 parkeerplaatsen voor personen met een handicap. 

Parkeergarage Reep – Volg P2 

Deze parkeergarage kan 484 voertuigen aan, waaronder 3 parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Ze beschikt ook over 2 oplaadpunten voor elektrische wagens. 

Parkeergarage Savaanstraat – P4 

Er zijn 588 plaatsen, waaronder 3 parkeerplaatsen voor personen met een handicap. 

Parkeergarage Sint-Michiels – Volg P7 

Deze parking telt 472 plaatsen, waaronder 3 parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Ze beschikt ook over 2 oplaadpunten voor elektrische wagens. 

Parkeergarage Ramen – Volg P8 

Er zijn 280 plaatsen waaronder 3 parkeerplaatsen voor personen met een handicap. 

Parkeergarage Sint-Pietersplein – Volg P10 

Deze parking telt 700 parkeerplaatsen, waaronder 3 parkeerplaatsen voor personen met een handicap. Ze beschikt ook over 2 oplaadpunten voor elektrische wagens. Aanrijden en afrijden: enkel mogelijk via Kantienberg 

Automobilisten kunnen ook terecht in de volgende niet-stedelijke parkings: 

Parking Zuid – volg P3 

Deze parking bevindt zich onder het Gent-Zuid shoppingscenter en de openbare bibliotheek. Er zijn 1034 plaatsen waaronder 2 voor personen met een handicap. 

Parking Kouter – volg P5 

Deze parking telt 425 plaatsen waaronder 8 plaatsen voor personen met een handicap en 1 oplaadpunt voor elektrische wagens. 

Parking Centerparking – Volg P6 

Deze parking bevindt zich vlak bij de Veldstraat. Deze parking telt 532 plaatsen 

Rond het Citadelpark zijn verschillende, gratis parkeerplaatsen voorbehouden voor personen met een beperking, ook waar betalend parkeren of blauwe zone geldt. Gratis parkeren geldt echter niet in de ondergrondse parkings. 

Opgelet: met een parkeerkaart voor personen met een handicap mag u wel niet parkeren op voorbehouden bewonersplaatsen. 

Er zijn voorbehouden parkeerplaatsen voor personen met een handicap op volgende locaties: 

  • Charles de Kerchovelaan (ter hoogte van de Leopoldskazerne) 
  • Sint-Amandstraat 
  • Voetweg