Historiek

Netherlands

1. Annemiek van Vleuten

Italy

2. Marta Bastianelli

Netherlands

3. Floortje Mackaij

 • Netherlands
  4. Chantal van den Broek - Blaak
 • Netherlands
  5. Ellen van Dijk
 • United Kingdom
  6. Elizabeth Banks
 • Slovenia
  7. Eugenia Bujak
 • Australia
  8. Chloe Hosking
 • Netherlands
  9. Jip van den Bos
 • France
  10. Aude Biannic
 • Italy
  11. Elena Cecchini
 • Australia
  12. Sarah Roy
 • Switzerland
  13. Marlen Reusser
 • Netherlands
  14. Jeanne Korevaar
 • United States
  15. Ruth Winder
Jaar 11 22 33
2020
NL
Annemiek van Vleuten
IT
Marta Bastianelli
NL
Floortje Mackaij
2019
NL
Chantal Blaak
IT
Marta Bastianelli
NL
Jip van den Bos
2018
DK
Christina Siggaard
US
Alexis Ryan
IT
Maria Giulia Confalonieri
2017
NL
Lucinda Brand
NL
Chantal Blaak
NL
Annemiek van Vleuten
2016
GB
Lizzie Armitstead
NL
Chantal Blaak
AU
Tiffanny Cromwell
2015
NL
Anna van der Breggen
NL
Ellen van Dijk
GB
Elizabeth Armitstead
2014
NL
Amy Pieters
SE
Emma Johansson
GB
Elizabeth Armitstead
2013
AU
Tiffany Cromwell
US
Megan Guarnier
SE
Emma Johansson
2012
NL
Loes Gunnewijk
NL
Ellen van Dijk
DE
Trixi Worrack
2011
SE
Emma Johansson
NL
Andrea Bosman
NL
Chantal Blaak
2010
SE
Emma Johansson
BE
Liesbeth De Vocht
BE
Grace Verbeke
2009
NL
Suzanne de Goede
IT
Noemi Cantele
BE
Kelly Druyts
2008
NL
Kirsten Wild
DE
Angela Hennig
SE
Emma Johansson
2007
DK
Mie Bekker-Lacota
SE
Monica Holler
NL
Jaccolien Wannaard
2006
NL
Suzanne de Goede
NL
Miriam Melchers-Van Poppel
DE
Tanja Hennes

Suzanne de Goede (Zoeterwoude, 16 april 1984) schreef in 2006 op amper 21-jarige leeftijd de eerste dameseditie van de Omloop Het Nieuwsblad, de toenmalige Omloop Het Volk, op haar naam. In de massasprint trok de Nederlandse van het AA-Drink Cycling Team aan het langste eind. Haar landgenote Mirjam Melchers en de Duitse Tanja Hennes vervolledigden het podium.

Ook drie jaar later schoot ze de hoofdvogel af in de Omloop Het Nieuwsblad. Ze haalde het opnieuw in een sprint met 29 van de Italiaanse Noemi Cantele. Kelly Druyts was de beste Belgische met een derde plek.

De Goede brak in 2003 door bij de junioren nadat ze wereldekampioene werd op de weg in Zolder. In de twee jaren nadien won ze verschillende wedstrijden en werd ze Nederlands kampioene tijdrijden. In 2007 stapte ze over naar het T-Mobile Vrouwenteam, maar daar beleefde ze geen succesvol jaar. Dat zette ze in 2008 recht bij het Duitse Equipe Nürnberger met een tweede plaats in het wereldbekerklassement.

In de jaren nadien won ze kleinere wedstrijden en rondes waaronder de Noordwijk Classic (2010), de Wielerdag Zoeterwoude (2011), de afwachtingswedstrijd Olympia’s Tour (2011), de Ronde van Gelderland (2012), GP Groenen (2012),...

In 2012 hing Suzanne de Goede op 28-jarige leeftijd haar wielerfiets aan de haak. Na veertien jaar in het vrouwenpeloton, waarvan de laatste twee jaar bij Team Skil-Argos, nam ze afscheid van de wielersport.

Emma Johansson (Solleftea, 23 september 1983) is de meest succesvolle vrouw in de afgelopen elf edities van Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen. De Zweedse stond maar liefst vijf keer op het podium van de openingsklassieker: ze won de Omloop in 2010 en 2011, werd tweede in 2014 en eindigde derde in 2008 en 2013. In haar eerste overwinning in de Omloop sprintte ze voor Red Sun Cycling Team naar het goud en liet ze Liesbeth De Vocht en Grace Verbeke achter zich. Eén jaar later was het opnieuw prijs in de sprint: ze schreef voor de tweede keer op rij de Omloop Het Nieuwsblad op haar naam, dit keer voor Hitech Products UCK.

Johansson fietstte doorheen de jaren een indrukwekkend palmares bij elkaar en hoort bijgevolg ook tot de top van het vrouwenwielrennen. Zo werd ze acht keer Zweeds kampioene op de weg, zes keer in de tijdrit en in 2014 ook in het veld. Tijdens de wereldkampioenschappen moest de Zweedse vaak genoegen nemen met een podiumplaats: ze behaalde brons op de wereldkampioenschappen van 2010 en 2013 en werd vicewereldkampioene na Marianne Vos op het WK in 2013.

In augustus vorig jaar maakte Johansson, die na drie jaar bij het Australische Orica-ALS voor het Britse Wiggle High5 zou uitkomen, bekend dat 2016 het laatste seizoen van haar rijkgevulde carrière zou worden. Ze zag de Olympische Spelen in Rio als haar grote doel. Acht jaar eerder, op de Spelen in Peking, behaalde ze de zilveren medaille, in Rio mikte ze op het goud. Ze moest in de sprint echter de duimen leggen voor de Nederlandse Anna Van der Breggen: Johanssen moest opnieuw vrede nemen met de zilveren plak.

Met verschillende overwinningen en knappe ereplaatsen, kan ze terugblikken op een geslaagde wielercarrière met heel wat mooie resultaten.

De Zweedse woonde tijdens haar carrière verschillende jaren in het Oost-Vlaamse Zingem. Ze spreekt vloeiend Nederlands en wordt dan ook door velen beschouwd als een Belgische. Ondertussen is ze verhuisd naar Noorwegen.