Bekijk het overzicht

Van Vleutens zoektocht naar tweede opeenvolgende zege in openingsklassieker live op televisie

19 February 2021

Op zaterdag 27 februari staat de 16e editie van Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen op het programma, en dat is niet zomaar een editie. Fans, organisatie en wielerwereld mogen enerzijds vooruit blikken naar een deelnemersveld om duimen en vingers bij af te likken. Anderzijds telt de wedstrijd nog twee primeurs: voor het eerst behoort ze tot de UCI ProSeries en nog voor het eerst zal de finale live op televisie te volgen zijn.

Je vindt de voorlopige lijst hier

Toen Flanders Classics Women vorig jaar in aanloop naar Omloop Het Nieuwsblad z’n presenting partner KPMG voorstelde, werden ook enkele doelstellingen naar voor geschoven om het vrouwenwielrennen aantrekkelijker te maken. “Met de categorieverhoging van de openingsklassieker naar UCI ProSeries zetten we één van die doelstellingen om in concrete actie”, zegt Flanders Classics CEO Tomas Van Den Spiegel“Ook zetten we een tweede doel van ons 3-jarig Closing the Gap plan, namelijk meer media-aandacht, om in daden. Met dank aan Sporza en Proximus zal de vrouwenwedstrijd via livestream te volgen zijn en wordt de finale voor het eerst live op televisie uitgezonden, aansluitend op de wedstrijd van de mannen.”

Om de finale van de vrouwen live op televisie uit te zenden, zal het startschot voor de vrouwen dit jaar later weerklinken. Om 13u45 vertrekken ze, net als de mannen, vanop de Emile Clauslaan in Gent. De aankomst op de Onderwijslaan in Ninove wordt verwacht rond 17u30. Tussen start en finish wacht ongetwijfeld een mooie strijd waarin de winnares van vorig jaar, Annemiek van Vleuten, het opneemt tegen de wereldtop.

Wereldtoppers present

Het is dan wel in een ander shirt dat Annemiek van Vleuten volgende week zaterdag aan de start staat, de motivatie om in Vlaanderen te schitteren zal er niet minder om zijn. Voor Movistar Team Women neemt ze het volgens de voorlopige deelnemerslijst alvast op tegen het nummer twee van 2019 én 2020: Marta Bastianelli (Alé BTC Ljubljana). Ook Floortje Mackaij, die vorig jaar het podium vervolledigde, staat voor haar Team DSM aan de start. Ze krijgt het gezelschap van onder andere Coryn Rivera, winnares van de Ronde van Vlaanderen 2017, en Liane Lippert.

Naast Van Vleuten staan er nog ex-winnaressen te popelen om opnieuw te scoren in de openingsklassieker. Zo zal Van den Broek – Blaak, die in 2019 de beste was de handen in elkaar slaan met wereldkampioene Van der Breggen, ex-winnares Pieters (2014) en D’hoore, de winnares van Gent-Wevelgem afgelopen najaar. Ook dat andere Belgische talent ontbreekt niet aan de start. Belgisch kampioene Kopecky verdedigt dit jaar de kleuren van Liv Racing en krijgt daarbij de steun van ploegleider Lars Boom.

Daarnaast is het ongetwijfeld ook uitkijken naar Trek-Segafredo. Met Deignan (winnares in 2016), Van Dijk en Longo Borghini kan het team op een karrenvracht aan ervaring in de Vlaamse klassiekers rekenen. Ook op de voorlopige deelnemerslijst staan de namen van Grace Brown (Team BikeExchange), die in oktober De Brabantse Pijl kon winnen, en de immer vrolijke Cecilie Uttrup Ludwig (FDJ Nouvelle – Aquitaine Futuroscope).

Het aftellen naar de openingsklassieker kan nu echt beginnen. Vorig jaar genoten we nog massaal met z’n allen van de solo-slim van toenmalig wereldkampioene Van Vleuten, aan de start in Gent, langs het parcours en aan de finish in Ninove. Dit jaar vragen we alle wielerfans om de wedstrijd van thuis te volgen. Hoe kan dat beter, dan met de finale van zowel mannen als vrouwen live op televisie.

 Foto - (c) Photonews

Gerelateerd nieuws