Bekijk het overzicht

Van Avermaet klopt Sagan voor het tweede jaar op rij op de Emile Clauslaan

25 February 2017

Duizenden bezoekers aanschouwen hun favoriete renners in ’t Kuipke

Voor het eerst in de geschiedenis van de Omloop Het Nieuwsblad werden de renners voorgesteld in het mythische Kuipke. Alle wielerliefhebbers konden gratis terecht in de Floraliënhal voor het bezichtigen van het rennersdorp en in 't Kuipke voor de rennersvoorstelling op een groot podium. De oproep van Flanders Classics om massaal af te zaken naar deze legendarische wielertempel was niet in dovemansoren gevallen, want enkele duizenden liefhebbers zakten af naar de startsite. Ook de renners genoten met volle teugen van de ontvangst en paradeerden als echte sterren over de piste van 't Kuipke.

Preben Van Hecke en Mike Teunissen in de vlucht van de dag

Al snel werd de focus verlegd op de orde van de dag: wielrennen. Omloop Het Nieuwsblad staat al jaar en dag te boek als dé openingsklassieker bij uitstek en een eerste grote test voor de klassieke renners. Met 46,3 km/u gemiddeld werd een razend snel eerste koersuur afgelegd, maar de aanvallen bleven voorlopig uit. Vele ploegen keken de kat uit de boom, tot Gediminas Bagdonas (Ag2R) en Justin Jules (WB Veranclassic) groen licht kregen voor de eerste ontsnapping van de dag. Zij kregen het gezelschap van vier andere renners: Preben Van Hecke (Sport Vlaanderen-Baloise), Mike Teunissen (Team Sunweb), Brian Van Goethem (Roompot) en Leigh Howard (Aqua Blue Sport). Het sextet mocht begaan van het peloton en kreeg een maximale voorsprong van om en bij de 8 minuten.

Valpartijen zorgen voor afscheiding in het peloton

De grote kannonen hielden zich in het peloton afzijdig, maar waren wel terug te vinden in de voorste gelederen. Ook Tom Boonen, die voor het laast aan de start kwam van de Omloop, was voorin terug te vinden, maar kwam net voor de eerste passage van de Haaghoek verrassend ten val. Nog enkele renners kwamen in een zenuwachtig stuk van de koers ten val, maar het was een massale tuimelperte op de Donderij die de koers deels in een definitieve plooi legde. Bij de slachtoffers waren onder meer Alexander Kristoff, Lars Boom en andermaal Tom Boonen (die geen lichamelijke schade opliep, maar wel werd opgehouden). Boonen zou later ontgoocheld in de wagen stappen en opgeven. De Omloop zal dus voor altijd een leegte blijven op zijn rijkgevulde palmares.

Taaienberg zorgt andermaal voor spektakel

Met de helft van de grote namen definitief uitgeschakeld, zagen enkele underdogs schoon hun kans. Het was Trek-Segafredo-renner Jasper Stuyven die de boel deed ontploffen op de Taaienberg. Vanmarcke, Rowe, Theuns en Van Avermaet gingen gezwind mee en ook wereldkampioen Peter Sagan liet zich niet verrassen. Dat de wereldkampioen al erg vroeg in topvorm verkeert, was duidelijk te merken. Met Van Avermaet, Vanmarcke en de sterke Fransman Gougeard in zijn zog geef de Slovaak zijn visitekaartje af op de Wolvenberg. Ook Sep Vanmarcke, die op zijn eentje voor de uitdunning van het peloton verantwoordelijk was, gaf er op de Molenberg nog eens een snok aan. Ploegmaats Theuns en Stuyven konden hun treintje niet aanhaken en moesten samen met de mannen van Sky, Stybar, Gilbert en een heleboel anderen in de achtervolging.

Met drie grote tenoren richting Gent

De jongens voorin zagen het trio Vanmarcke, Van Avermaet en Sagan in een rotvaart naderen en waren na een loodzware koers en een hele dag in de aanval een vogel voor de kat. Een werkelijk fantastische opener op Vlaamse bodem kreeg zo de apotheose waarop iedereen gehoopt had: een tot de verbeelding sprekende strijd tussen drie grote tenoren. In de achtergrond bleef de verhouding tussen de achtervolgers ondermaats, waardoor het tijdsverschil met de drie vooraan bleef schommelen rond de 30 seconden. Met Gent in zicht werd duidelijk dat het trio ook op de schavotjes zou staan, enkel de volgorde zou nog bepaald moeten worden op de Emile Clauslaan.

Van Avermaet verschalkt Sagan opnieuw

Een strategisch pokerspel voorin vertolkte zich in een adembenemende en razend spannende finale: Vanmarcke, de minst snelle van de drie, anticipeerde met de eindmeet in zicht en probeerde in te spelen op het verrassingseffect door buitenom te gaan. Van Avermaet anticipeerde echter snel en spurtte naar een tweede opeenvolgende eindzege in de Omloop. Peter Sagan liet zich ietwat verrassen en moest vrede nemen met plaats 2. De Omloop vierde zijn WorldTour-statuut dus met drie grote namen van het hoogste niveau op het podium. Van Avermaet bracht opnieuw zijn dochtertje Fleur mee op het podium en genoot met volle teugen van zijn eerste overwinning van het seizoen.

Foto credits: Photonews