Bekijk het overzicht

Valgren Andersen rondt perfect ploegenspel van Astana af

24 February 2018

De koers was terug in België en dat was te merken aan de mensenmassa in het Gentse Kuipke. Duizenden woonden er de spectaculaire ploegenpresentatie bij en zagen voor het eerst ook de Elite vrouwen over de rode loper van de piste rijden: een unicum in België. Rookmachines, pompende beats, een heerlijk verfrissend StuBru-duo dat de presentatie naadloos aan elkaar praatte: genoeg elementen om iedereen voldoende op te warmen voor de start van het klassieke wielervoorjaar, die zou worden afgewerkt in een ijzige koude.

Op het gloednieuwe parcours tussen Gent en Ninove bleef de koers zoals voorspeld heel lang gesloten. De traditionele vlucht van de dag kreeg al snel vorm en bestond uit tien renners, waaronder ook vijf Belgen: Michael Van Staeyen en Kenneth Vanbilsen rechtvaardigden de deelname van Cofidis voorin de koers. Ook de Belgische Pro Continentale ploegen stuurden een mannetje mee met Edward Planckaert (Sport Vlaanderen), Dries De Bondt (Veranda’s Willems-Crelan) en Ludwig De Winter (WB Veranclassic). Deze Belgen kregen het gezelschap van Aleksejs Saramotins (Bora), Marco Mathis (Katjoesja), Michael Svendgaard (Fortuneo) en Tim Ariesen en Brian Van Goethem (Roompot). Vijf minuten is wat zij bij elkaar sprokkelden, maar in het peloton zetten Van Avermaet, Naesen en Quick-Step hun mannetjes aan het werk om het tijdsverschil binnen de perken te houden. 

Belgische ploegen verzorgen het spektakel, Molenberg zorgt voor afscheiding

Dat enkele toppers zoals Peter Sagan, John Degenkolb of Alexander Kristoff het openingsweekend links lieten liggen, deerde de Belgische ploegen duidelijk niet. Zij startten in Gent met hun sterkste ploeg en kleurden ook mee de koers. Ondanks de koude en de stevige wind deelden achtereenvolgens Philippe Gilbert en Zdenek Stybar speldenprikjes uit. Naesen en Van Avermaet reageerden telkens attent.

De Molenberg luidde de eigenlijke finale in: Van Avermaet bepaalde er zelf met de snelle Bryan Cocquard het tempo en zorgde zo mee voor de verbrokkeling. Een elitegroep van twaalf toppers kon in de nasleep van die venijnige klim op kousenvoeten wegrijden. Dan zag Lotto-Soudal zijn kans schoon om de koers hard te maken. Tim Wellens, nota bene in zijn eerste Omloop Het Nieuwsblad, trok stevig door op de Berendries, nadat het liedje van de vluchters eerder was uitgezongen op de Leberg. Op de Valkenberg was het de beurt aan Tiesj Benoot om aan de boom te schudden, maar een indrukwekkende solo tot na Tenbosse kende een slot in mineur, mede door de stevige tegenwind.

Vanmarcke trekt door op de Muur van Geraardsbergen, Valgren Andersen rondt af in Meerbeke

Moest het dan maar op de Muur van Geraardsbergen gebeuren? Voor het eerst sinds 2011 moest het duo Muur/Bosberg voor de beslissing zorgen in de finale. Een massa volk stond de renners op te wachten en werden op hun wenken benieuwd. Sep Vanmarcke rook zijn kans schoon en raasde tegen een rotvaart de Muur op. Aan de voet van de Bosberg kwam een elitekransje renners aansluiten met daarbij Van Avermaet, een beresterke Wout Van Aert, Stybar, Naesen, Wisniowski. Opvallend ook: drie lichtblauwe truitjes van Astana mee voorin met Gatto, Lutsenko en Valgren Andersen.

En die meerderheid voorin speelde in de kaart van de Kazachse formatie. Om de beurt kon het trio prikken en hopen dat één van de ontsnappingspogingen op weg naar Meerbeke de goeie was. Bij Michael Valgren Andersen was het raak op twee kilometer van de finish op de Halsesteenweg. De Deen glipte op kousenvoeten weg, achter hem werd er naar elkaar gekeken. Sep Vanmarcke probeerde nog wel, maar dan was de vogel al gaan vliegen. Zo speelde Astana het ploegenspel perfect uit en kon het huiswaarts keren met een zege in de eerste klassieker van het seizoen. Valgren Andersen stond te blinken op het podium, voor hem was het ongetwijfeld één van de mooiste overwinningen uit zijn carrière. 

 

(c) Photonews / Digitalclickx

  • Digitalclickx © Digitalclickx
  • Digitalclickx © Digitalclickx
  • Digitalclickx © Digitalclickx
  • Photo News © Photo News