Bekijk het overzicht

Teams uit België en Frankrijk krijgen wildcards Omloop Het Nieuwsblad 

30 January 2020

Op zaterdag 29 februari start het Belgische wielerseizoen met dé openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad die dit jaar z’n 75e verjaardag viert. Net als vorig jaar tekenen ook in 2020 alle ploegen van het hoogste niveau present, 19 in totaal. Daarnaast mag het wielergekke Gent ook 6 UCI ProTeams een warm welkom geven in ’t Kuipke. In totaal zullen dus 25 teams strijden om de overwinning met bekroning op de Onderwijslaan in Ninove.

Ook in 2020 kan Omloop Het Nieuwsblad als eerste WorldTour-wedstrijd op Europese bodem op een ijzersterk deelnemersveld rekenen, want net als vorig jaar zullen alle ploegen van het hoogste niveau aanwezig zijn. Het Belgische Deceuninck – Quick-Step, vorig jaar nog aan het feest met Zdenek Stybar, gaat de strijd onder andere aan met dat andere Belgische blok Lotto Soudal, waar ze deze winter ex-winnaar Philippe Gilbert (2006 & 2008) weer binnenhaalden.

Ook Team CCC van voormalig winnaar Greg Van Avermaet ontbreekt niet, net als het Duitse BORA-hansgrohe van Peter Sagan en AG2R La Mondiale, ploeg van de Naesen-broertjes.

Behalve alle 19 UCI WorldTeams krijgen we ook 6 UCI ProTeams aan de start. Total Direct Energie en Circus – Wanty Gobert waren eind 2019 al zeker van deelname, dankzij hun plek op de World Ranking aan het einde van het seizoen. Daarnaast gaan drie van de vier wildcards naar Belgische teams: Sport Vlaanderen – Baloise, Alpecin – Fenix en Bingoal – Wallonie Bruxelles.

General Race Director Scott Sunderland licht toe: “De organisatie heeft sterke, klassieke teams uitgenodigd om deel te nemen aan Omloop Het Nieuwsblad. Het zijn stuk voor stuk teams die de openingsklassieker zullen kleuren met hun ambitieuze en aanvallende koersstijl. Ieder jaar opnieuw zien we dat er voor deze teams een belangrijke rol in het uiteindelijke koersscenario is weggelegd.”

“Drie van de vier uit te reiken wildcards gaan naar Belgische UCI ProTeams. Deze Belgische teams, twee uit Vlaanderen en eentje uit Wallonië, verdienen een kans om zich te laten zien in eigen land en in één van de grootste voorjaarswedstrijden van Flanders Classics. Ik ben ervan overtuigd dat ze ons niet zullen teleurstellen”, besluit Scott Sunderland.

Tot slot verwelkomt de organisatie ook nog één Franse ploeg: Team Arkéa-Samsic. Scott Sunderland: “Het is een ploeg met enkele topnamen in de rangen, die het echt verdient om in Gent aan de start te staan.”

’t Kuipke mag zich opmaken voor een feestelijke start op 29 februari, wanneer Omloop Het Nieuwsblad z’n 75e verjaardag viert. 25 teams zullen aan de start staan van deze jubileumeditie. De namen van de renners die meestrijden om die eerste grote voorjaarszege, als opvolger van Zdenek Stybar op de Onderwijslaan in Ninove, worden later bekend gemaakt.

Gerelateerd nieuws