Bekijk het overzicht

Stybar is de slimste in een kopgroep van vijf

2 March 2019

Zdenek Stybar heeft Omloop Het Nieuwsblad 2019 op zijn naam geschreven. In de finale bleven nog vijf renners over: Stybar, Greg Van Avermaet,  Tim Wellens, Alexey Lutsenko en Dylan Teuns. Met een ultieme jump kon Stybar zijn medevluchters afschudden. Hij finishte solo in Ninove.

De wedstrijd kwam traag op gang. We kregen aan het begin van de wedstrijd 4 leiders: Roy Jans (Corendon-Circus), Alex Howes (EF Education First), Tom Devriendt (Wanty-Gobert) en Tom Wirgten (Wallonie-Bruxelles). Het peloton liet de kopgroep begaan, tot een groep met favorieten als Stybar, Naesen, Stannard en Roelandts het welletjes vond. De leiders werden in geen tijd ingehaald, met nog zo’n 50km te gaan.

Molenberg bepalend

Nadien regende het aanvallen, maar het was wachten tot de beklimming van de Molenberg - dit jaar dieper in de finale op 40km - voor de favorieten zich nog eens toonden. Jumbo Visma, met Van Aert, maakte de koers bergop hard. Een beslissende versnelling, zo bleek, want onder anderen Gilbert, Valgren Andersen en Terpstra hadden de slag gemist. 

Het peloton viel uiteen en een select groepje met onder meer Van Avermaet, Vanmarcke, Benoot en Lampaert kon een beperkte voorsprong uitbouwen. Vanmarcke moest lossen op de Berendries en Benoot viel kort daarna - letterlijk - uit. Zes renners konden profiteren van het oponthoud: Stybar, Van Avermaet, Lutsenko, Wellens, Teuns en Oss. Na de Muur van Geraardsbergen bleven ze nog met vijf over, nadat Oss moest passen na een spectaculair vertoon van Van Avermaet en Stybar.

Ultieme aanval

Het peloton kwam even dichter, maar de vijf werden nooit gegrepen. Van Avermaet schudde op de Bosberg, de laatste helling van de dag, nog eens aan de boom, maar het groepje kwam samen boven. In de laatste tien kilometer probeerden zowel Van Avermaet als Wellens nog weg te springen, maar het was Stybar die de beslissende aanval kon plaatsen met nog zo’n drie kilometer te gaan. Van Avermaet probeerde nog, maar hij pokerde en niemand kwam nog aan het wiel van Stybar. Die kwam uiteindelijk solo over de meet. Van Avermaet en Wellens volgden op 2 en 3. 

Zdenek Stybar schenkt Patrick Lefevre zo zijn eerste zege in de Omloop sinds 2005 (Nick Nuyens). 

 

(c) Photonews

  • Photonews © Photonews
  • Photonews © Photonews

Gerelateerd nieuws