Bekijk het overzicht

Stad Gent toont hart voor de koers

4 February 2020

Op zaterdag 29 februari opent Omloop Het Nieuwsblad niet alleen het Vlaamse wielervoorjaar, maar viert de wedstrijd ook haar 75e verjaardag. Dat wil Stad Gent niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Een samenwerking met haar handelaars en een wielertentoonstelling laten de koers tot leven komen in de wielerstad met rijke sportgeschiedenis. De overeenkomst tussen Stad Gent en Flanders Classics werd bovendien verlengd tot en met 2025.

Stad Gent toont haar hart voor de koers: de stad heeft een nieuwe overeenkomst afgesloten om ook de komende 6 edities gaststad te zijn voor de openingsklassieker. Nog tot en met 2025 zal Omloop Het Nieuwsblad in Gent van start gaan, net als straks op 29 februari, wanneer het Gentse wielerfeest traditiegetrouw begint met een ploegvoorstelling van zowel elite mannen als elite vrouwen in ’t Kuipke.

 

Fototentoonstelling in Gentse binnenstad

Gent blijft dus onlosmakelijk verbonden met de koers en z’n openingsklassieker. Daarom contacteerde PuurGent in december haar handelaars met de vraag om van Gent een echte wielerstad te maken ter ere van 75 jaar Omloop Het Nieuwsblad. Er werden 75 foto’s uit de rijke geschiedenis van de openingsklassieker geselecteerd, die vanaf nu in de etalages van 85 Gentse handelaars te bewonderen zijn. De deelnemende handelaar kan een foto van de affiche posten met de hashtags: #puurgent #deneerstekoersvantjaar #gentsport #OHN en duo-tickets winnen voor Omloop Het Nieuwsblad of de tentoonstelling ‘Heeren Vertrekt’. Ook de bezoekers aan de handelaars maken kans op duotickets als ze een selfie met koerstruitje delen op sociale media met de hashtag #deneerstekoersvantjaar

Sofie Bracke, schepen van Sport en Economie: “Gent kan geen echte wielerstad zijn zonder de start van dé seizoensopener Omloop Het Nieuwsblad. Flanders Classics zal van de start elk jaar een echt wielerfeest maken dat uitstraling heeft voor Gent in binnen- én buitenland. Zeker voor deze feesteditie halen we alles uit de kast. Onze handelaars zijn echte ambassadeurs van Gent. Ze zorgen er dankzij de actie van PuurGent mee voor dat echt de héle stad ondergedompeld wordt in de koerssfeer.”
 

Bekijk hier alle affiches
 

“Heeren, vertrekt!”

Wielerliefhebbers kunnen hun hart ophalen in de unieke inlevingstentoonstelling 'Heeren, vertrekt! In de kop van de Koers' in de Gentse Sint-Pietersabdij. De expo loopt van 29 februari tot 26 juli 2020. In de expo nemen vijf ervaringsdeskundigen, waaronder de oudste levende Ronde-winnaar Roger Decock en de legendarische sportdokter Yvan Vanmol, bezoekers mee achter de schermen van de koers. 

Sami Souguir, schepen van Cultuur: Sport en cultuur vallen wondermooi samen in deze tentoonstelling van Historische Huizen. Enerzijds is er het uniek Vlaams wieler-DNA, een fenomeen waar men Vlaanderen in het buitenland om benijdt. Daarnaast hebben sport en cultuur ook een gemeenschappelijke deler, namelijk emotie. Aan de hand van verschillende verhaallijnen krijgen we een bijzondere kijk in het leven van de renner en zijn entourage.”
 

Podcast en sportief programma

Wie zelf Omloop Het Nieuwsblad wil ervaren, kan al een week op voorhand mee tijdens de 'Omloop Het Nieuwsblad Pre-Ride', georganiseerd in samenwerking met fietsenzaak BATAIA. Op zondag 23 februari 2020 vertrekt er aan BATAIA in Gentbrugge een men’s én women’s ride van 75 kilometer met het beste uit 75 jaar Omloop.

Meer info en gratis inschrijven via de Facebookevents: 

De ultieme sportieve uitdaging staat op zondag 1 maart op het programma, wanneer wielerliefhebbers hun eigen Omloop Het Nieuwsblad kunnen rijden. Starten én eindigen doen ze aan ’t Kuipke, voor een tocht van 70, 105 of 150 kilometer.
Meer info op www.omloophetnieuwsbladcyclo.be

Tot slot wordt het weekend van de openingsklassieker op vrijdag 28 februari op gang getrapt met een live podcast in samenwerking met de Nederlandse ex-renner Laurens Ten Dam. Decor voor deze kick-off van het Gentse wielerweekend is het café van Roger Decock in de Sint-Pietersabdij.

Gerelateerd nieuws