Bekijk het overzicht

Sep Vanmarcke is klaar voor de Omloop

28 February 2020

In de weken voor Omloop Het Nieuwsblad passeert het altijd wel eens de revue. De sprint tussen Sep Vanmarcke en Tom Boonen in 2012 staat in het geheugen van de Belgische wielerliefhebber gegrift. Die sprint zorgde er mede voor dat de Omloop de enige kasseiklassieker is die Tom Boonen nooit kon winnen. Voor Sep Vanmarcke betekende het dan weer zijn grote doorbraak na al eerder een tweede plaats in Gent-Wevelgem 2010. “Nee, ik denk niet meer vaak terug aan die sprint tegen Boonen. Al blijft het wel een mooie herinnering”, aldus Vanmarcke acht jaar na datum.

Met Omloop Het Nieuwsblad gaat het wielerseizoen echt van start. Het is een klassieker die Vanmarcke altijd goed lag, met naast zijn zege ook nog twee derde plaatsen. Vorig jaar viel het helemaal tegen, door een mindere dag eindigde hij 92ste. Na een goede voorbereiding was dat een serieuze ontgoocheling. “Het is niet zo dat ik dat nu wil rechtzetten. Net zoals vorig jaar heb ik in principe een goede conditie. Een mindere dag heb je nooit in de hand, ik had pech dat die vorig jaar net op de dag van de Omloop viel. Dit jaar hoop ik wel weer een goede dag te hebben. De conditie is zeker goed, maar uiteraard ook nog niet top. Dat is voor later dit voorjaar.”

Het maakt dat de Omloop geen uitgesproken doel is voor hem dit seizoen. Al gaat dat hem niet tegenhouden om indien mogelijk een mooi resultaat te rijden. “Het blijft uiteraard een mooie kasseikoers waar je goed uit de verf hoopt te komen, maar de voorbereidingen zijn in functie van april. Zaterdag hoop ik goed te zijn met de vorm die ik heb.”

Die vorm zou er zeker moeten zijn, want Vanmarcke heeft een zorgeloze voorbereiding achter de rug. Zonder ziekte of kwaaltjes. In tegenstelling tot veel andere toppers van het voorjaar, bereidde hij de Omloop niet voor in Spanje of Portugal, maar in Frankrijk. “Het was de keuze van de ploeg om niet te starten in de Algarve of de Ruta del Sol. Ik vond het prima. In Frankrijk werd er stevig gekoerst op een pittig parcours, en ook over het weer had ik daar niet te klagen.”

Ook aan steun zal het Vanmarcke in ieder geval niet ontbreken dit voorjaar. De sterke voorjaarsploeg van EF Pro Cycling werd nog aangevuld met Jens Keukeleire. Welk verschil maakt dat voor Vanmarcke? “West-Vlaams spreken op de kamer (lacht)! Daarnaast is Jens ook gewoon een erg sterke renner en een versterking voor onze ploeg in de finale van klassiekers.” Met Ronde van Vlaanderen-winnaar Alberto Bettiol, Jens Keukeleire en Sep Vanmarcke zou het EF-blok inderdaad hoge ogen moeten gooien in de klassiekers. Worden zij de grote uitdagers van Deceuninck-Quick-Step?

Acht jaar na zijn vorige zege zou Vanmarcke maar wat graag opnieuw zegevieren in de Omloop. Maar wat is nu het grote verschil tussen Sep toen en nu? Daar twijfelt hij geen seconde over: “een mooi gezin. Ik heb een geweldige vrouw aan mijn zijde en samen hebben we drie lieve, mooie kinderen. Dat zorgt ervoor dat ik het wielrennen in het juiste perspectief kan plaatsen.”

 

Foto: (c) Photonews

  • Photonews © Photonews

Gerelateerd nieuws