Bekijk het overzicht

Philipsen begint op verjaardag aan eerste klassieke voorjaar

21 February 2019

We bellen met een opgewekte Jasper Philipsen, die in het zonnige Tenerife traint na z’n eerste WorldTourwedstrijd Down Under, waar hij meteen een rit won. Voor Philipsen, die 21 wordt op de dag van de Omloop, is alles dit jaar nieuw: zijn ploeg UAE Team Emirates, het materiaal, het profbestaan en de opeenvolging van koersen.

“Het is de eerste keer in m’n leven dat de koersen elkaar zo snel opvolgen”, legt Philipsen uit. “In het voorjaar is de langste periode zonder koers amper vier dagen. Ik heb in het verleden al wel meerdaagse wedstrijden gereden, maar ik ben echt benieuwd wat het voorjaar met m’n lichaam zal doen.” Specifieke verwachtingen zijn er niet, hij wil in zijn eerste jaar vooral ervaring opdoen en zijn limieten ontdekken. “De ene keer zal het meevallen, de andere keer zal het tegenslaan. Dat was bij de jeugd al zo en dat zal op het hoogste niveau zeker ook zo zijn. Dit zijn wedstrijden met naam en faam, als ik mezelf hier en daar eens kan laten zien, dan zal ik al heel blij zijn."

AVONDLES
Philipsen hoopt af en toe een vrije rol te krijgen, maar rijdt z’n voorjaar voornamelijk in het teken van de ploeg. “Het spreekt voor zich dat Kristoff en Gaviria onze speerpunten zijn. En uiteraard wil ik m’n steentje bijdragen aan succes van de ploeg, dat wordt ook van mij verwacht. Het is belangrijk en leuk om zelf goed te rijden, maar aan het einde van de rit telt winst van het team.” En dat team is erg Italiaans getint. Philipsen koos, net als in zijn beloftenperiode bij BMC Racing Team en Hagens Berman Axeon, bewust voor een internationaal avontuur. “Ik wil nieuwe culturen ontdekken, zeker op deze leeftijd. En dan moet je je een beetje flexibel opstellen. Ik wist dat ik bij UAE Team Emirates veel Italiaanse ploegmaats en mecaniciens zou tegenkomen, dus ben ik Italiaanse les gaan volgen. Mijn Noorse ploegmakker Bystrom vertelde me dat hij vorig jaar plots in een koers zat waar het hele team Italiaans babbelde, stel je voor dat je daar dan zit en jezelf niet kan uitdrukken. Liever niet, communicatie is belangrijk in de koers.”

ROGER DE VLAEMINCK
Italiaans leren en het hoofd koel houden, Philipsen probeert de intimidatie van het profbestaan niet de bovenhand te laten nemen. Sprinten in de slipstream van Sagan? “Dat gaat heel snel, dat kan ik je wel zeggen”, lacht hij. “Tuurlijk heb ik respect en was ik onder de indruk in Australië, maar ik mag me daar niet door laten leiden en moet m’n eigen kansen grijpen. De winnaarsmentaliteit, daarvoor ben je toch coureur geworden?” Hij probeert de zenuwen de baas te blijven en vooral uit te kijken naar 2 maart, zijn 21e verjaardag én de dag waarop hij voor het eerst de Omloop bij de profs rijdt: “Tussen die Belgische fans rijden, dat zal toch apart zijn, dat maak je bij de jeugd niet mee. Die Vlaamse sfeer zal misschien automatisch voor wat stress zorgen, maar ik probeer het vooral niet in m’n hoofd te steken.”

Onze vergelijking met Roger De Vlaeminck die 50 jaar geleden de Omloop op 21-jarige leeftijd én bij z’n eerste deelname won, lacht hij dan ook vlotjes weg: “Dat is goed om eens aan te denken als ik op de Haaghoek aan het afzien ben.”

 

(c) Photonews

  • Photonews © Photonews

Gerelateerd nieuws