Bekijk het overzicht

Omloop Het Nieuwsblad 2018, ‘a trip down memory lane’

5 December 2017

3x Haaghoek en 3X Leberg blijven behouden, Muur en Bosberg als scherprechters

De start van deze 73e Omloop Het Nieuwsblad wordt opnieuw gegeven in Gent aan het Citadelpark op de Emile Clauslaan. De succesformule van dit jaar wordt doorgetrokken met een teampresentatie in ’t Kuipke als startschot van het nieuwe wielerseizoen.

Het peloton trekt zich op gang om 11u35 voor een tocht van 196,2 km. Na een vlakke aanloopzone beginnen de renners na iets meer dan 60 km aan het echte werk. In totaal wachten hen 13 hellingen en 8 kasseistroken, te beginnen met een eerste keer het duo Haaghoek – Leberg.

Na een eerst lus met daarin de kasseien van de Huisepontweg en de Holleweg en de beklimmingen van Den Ast en de Katteberg, krijgen de renners een tweede keer de Haaghoek en de Leberg voor de kiezen. Dit intussen iconische Omloop-duo wordt nog een derde keer getemd, met daartussen de beklimmingen van de Kokkerelle, de Wolvenberg, de kasseien van de Ruiterstraat, de Jagerij en ten slotte de beklimming van de Molenberg op 52 km van de aankomst.

Met de Berendries als negende helling van de dag, op iets minder dan 40 km van de aankomst, onmiddellijk gevolgd door de Valkenberg en Tenbosse. Dé ultieme scherprechters van dit gloednieuwe Omloop-parcours worden uiteraard de Muur van Geraardsbergen (op 15,8 km van de aankomst) en de Bosberg als finale helling op 12 km van Ninove, waar de verraderlijke aankomst ligt op de Halsesteenweg.

“De laatste 60 km zijn identiek aan de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove”, vertelt Wim van Herreweghe. “Deze finale, met exact dezelfde opeenvolging van hellingen, staat bij vele renners en wielerfans in het geheugen gegrift. Dat de eindmeet op exact dezelfde plaats geschilderd zal worden als vroeger, kan haast niet symbolischer.

“Het wordt voor vele wielerfans een blij weerzien met het vertrouwde finaletraject”, voegt koersdirecteur Peter van Petegem, die in 1999 en 2003 op dit parcours zelf zegevierde in de Ronde van Vlaanderen, daaraan toe. “De finale met de Muur en de Bosberg en de aankomst in Ninove spreekt bij iedereen tot de verbeelding. De nieuwe generatie renners, die nooit op het oude parcours van de Ronde hebben gereden, staan te popelen voor deze finale. De Omloop heeft als opener van het nieuwe seizoen steeds een grote mediatieke aantrekkingskracht gehad en dat zal er met deze finale niet minder om worden. Het belooft een spektakelstuk te worden.”

Burgemeester Tania de Jonge: “Fans mogen zich op 24 februari verwachten aan een warm welkom in Ninove

Zaterdag 24 februari is een datum die natuurlijk een belletje doet rinkelen bij alle wielerfans in binnen- en buitenland, en niet in het minst bij de Ninovieters. Die dag omhelst de internationale wielerwereld Ninove en haar mythische aankomstplaats op de Halsesteenweg. “En daar zijn we enorm blij om”, vertelt Tania de Jonge, burgemeester van Ninove.

“Ninove is een stad die werkelijk koers ademt en niet in het minst omwille van de voormalige aankomstplaats van de Ronde van Vlaanderen. De Ninovieters leefden enorm mee met de Ronde en zijn blij dat die nostalgie terugkeert in de vorm van de Omloop Het Nieuwsblad. Dat we opnieuw een koers met internationale allure mogen verwelkomen, is een prachtig geschenk voor de stad. De tienduizenden binnen- en buitenlandse fans die de ontknoping van deze openingsklassieker op Europese bodem zullen bijwonen, mogen zich verwachten aan een warm welkom. We willen er op 24 februari een waar volksfeest van maken.”

“We zijn oprecht gelukkig dat opnieuw één van onze boegbeelden van Flanders Classics zal aankomen in Ninove”, reageert ook Wim van Herreweghe van organisator Flanders Classics. “Dit voelt voor ons aan als thuiskomen, en met ons waarschijnlijk voor vele anderen. Ninove is een stad die een grote internationale wielerklassieker verdient. Samen met het ‘Omloop Finish Team’ zullen we de aankomst van de voormalige Ronde van Vlaanderen in ere proberen herstellen, zij het dan tijdens de Omloop Het Nieuwsblad, dé openingskoers bij uitstek.”

Grote baas bij Flanders Classics, Wouter Vandenhaute, is een tevreden man: “Ik heb met enkele renners gesproken die de oude Ronde van Vlaanderen nog hebben meegemaakt en zij reageren erg enthousiast. Ik ben er dan ook van overtuigd dat we een spannende koers zullen krijgen, die de komende jaren enkel nog zal groeien in aanzien en aantrekkelijkheid. Dat we dit nieuwe verhaal samen met de stad Ninove mogen schrijven, is een eer. De liefde voor de fiets in deze streek is oprecht en authentiek.”

Meer informatie over het nieuwe parcours, zoals tijdstabellen en roadmaps vindt u hier.

Foto's: Kramon