Bekijk het overzicht

Finish Omloop Het Nieuwsblad verhuist naar centrum Ninove

24 November 2018

De openingsklassieker Omloop Het Nieuwsblad kreeg vorig seizoen een facelift. Het peloton reed een finale die een kopie was van het parcours van de laatste Ronde van Vlaanderen met aankomst in Ninove. Ook in 2019 zijn de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg de ultieme finale elementen in de eerste eendagswedstrijd van de UCI WorldTour op Europese bodem. Omloop Het Nieuwsblad zal opnieuw van start gaan aan ’t Kuipke in Gent, maar krijgt in 2019 wel een nieuwe aankomst, in centrum Ninove.

Molenberg dieper in finale 

Op zaterdag 2 maart zullen alle renners net zoals de voorbije jaren voorgesteld worden in ’t Kuipke in Gent, een unieke locatie. De wedstrijd gaat van start om 11u35, voor een rit van 200 km met onderweg 13 hellingen en 9 kasseistroken. Het duo Haaghoek – Leberg wordt ook in 2019 behouden. Met maar liefst drie passages is voor deze combinatie opnieuw een sleutelrol weggelegd.

Wel verandert de positie van de Molenberg, die in 2019 op amper 40 km van de aankomst en dus vol in de finale zal liggen, zoals op het oude parcours van de Ronde van Vlaanderen. Voor de passage op de Molenberg krijgt het peloton eerst nog 2500 m kasseien voor de wielen geschoven in Mater. Ook de route tussen de Berendries en de Muur van Geraardsbergen zal er in 2019 anders uitzien. De organisatie kiest voor de kortste weg via Lierde. Daardoor wordt de Elverenberg in het parcours opgenomen. Van daaruit gaat het regelrecht naar het duo Muur van Geraardsbergen - Bosberg, waar de finale helemaal kan losbarsten.

Ninove epicentrum van de koers

Van op de Muur van Geraardsbergen wachten nog 16 slotkilometers. De opvolger van Michael Valgren Andersen zal het zegegebaar in 2019 niet op de Halsesteenweg in Meerbeke maken, maar wel op de Onderwijslaan in het centrum van Ninove. Door het verhuizen van de aankomst zal Ninove op 2 maart het epicentrum van de koers worden tijdens dé openingsklassieker van het seizoen.

Zwaardere wedstrijd voor de vrouwen

Net als de mannen worden ook de vrouwen in 2019 weer voorgesteld in ’t Kuipke in Gent. Hun start is 10 minuten na die van de mannen voorzien, op dezelfde locatie. De afstand die de vrouwen in 2019 zullen afleggen tijdens hun Omloop Het Nieuwsblad blijft ongewijzigd, maar de wedstrijd wordt intenser. Ze krijgen 10 hellingen en 5 kasseistroken voorgeschoteld, dat zijn 2 hellingen en 2 kasseistroken meer dan in 2018.

De finale van de vrouwenwedstrijd ziet er lichtjes anders uit dan die bij de mannen. Ook de vrouwen vinden onderweg de kasseien van Mater, de Molenberg, de Berendries en de Elverenberg op hun pad. Via Tenbosse en de Eikenmolen rijden de vrouwen naar exact dezelfde finale als de mannen, met het duo Muur van Geraardsbergen – Bosbeg in de hoofdrol.

Vanop de Muur van Geraardsbergen is het ook voor de vrouwen nog 16 km naar de finish. De opvolgster van Christina Siggaard zal, net als bij de mannen, op de Onderwijslaan in Ninove mogen juichen.

 

(c) Photonews / Digitalclickx

  • (c) Photonews © (c) Photonews
  • (c) Digitalclickx © (c) Digitalclickx