Bekijk het overzicht

Boels-Dolmans zonder titelverdedigster Lizzie Deignan en Van der Breggen aan de start in Omloop Het Nieuwsblad

21 February 2017

Lizzie Deignan (Armitstead) zal haar titel dit jaar niet verlengen in Gent. De Britse wil pieken tijdens de Ronde van Vlaanderen en Amstel Gold Race en heeft daarom besloten de Omloop Het Nieuwsblad links te laten liggen. Ook Anna van der Breggen, winnares van de Omloop in 2015 zal komende zaterdag niet te bewonderen zijn. Zij neemt deel aan een MTB-wedstrijd in Cyprus. Ondanks de afwezigheid van deze twee grote namen, komt Boels-Dolmans Cycling Team opnieuw met een ijzersterk team voor de dag in de 72e Omloop Het Nieuwsblad.

Wereldkampioene Amalie Dideriksen zal voor het eerst haar regenboogtrui laten zien, vergezeld door Women’s WorldTour-winnares Megan Guarnier, de winnares van deze koers in 2014, Amy Pieters en de renster die vorig jaar op de tweede plek eindigde, Chantal Blaak. De Luxemburgse kampioene Christine Majerus en Karol-Ann Canuel vervolledigen het team van zes. “We gaan weer voor de winst dit jaar, maar met dit team zullen we dat in elke koers gaan doen,” vertelt ploegleider Bram Sevens op de website van Boels-Dolmans Cycling Team. “We willen minimaal één renster op het podium hebben in Het Nieuwsblad.”

“Het is heel belangrijk voor ons dat we een goede start van het seizoen hebben,” voegt Stam toe. “Dat zal ons het hele seizoen achtervolgen. Het is niet zo dat we per se moeten winnen, maar we moeten in ieder geval met een goed gevoel terugkijken op dit openingsweekend en het gevoel hebben dat we een goede samenwerking in het team hebben, waarmee we weer een sterk seizoen tegemoet gaan.”

Chantal Blaak: ik houd van de kasseien en de klimmetjes

Eén van de kopvrouwen bij Boels-Dolmans is ongetwijfeld Chantal Blaak, die met hoge verwachtingen start aan de voorjaarsklassiekers. “De voorjaarsklassiekers zijn altijd heel zwaar,” zegt Blaak. “Ik houd van de kasseien, de klimmetjes en de wetenschap dat er van alles kan gebeuren. OHN is speciaal omdat het alle ingrediënten van een echte klassieker heeft én de eerste is. In elke voorjaarsklassieker wordt er nerveus gekoerst, maar zeker in de allereerste.”

“Het is heel lasting te voorspellen wat er gaat gebeuren,” vertelt Blaak. “Ik weet wel dat ons hele team de hele winter hard heeft gewerkt. En we zijn gemotiveerd om er een mooie koers van te maken. Omdat we zo veel opties hebben, kunnen we tijdens de koers kijken hoe we het gaan aanpakken.”

Amalie Dideriksen: "Hoop mijn stempel te kunnen drukken"

Amalie Dideriken rijdt dit jaar geen enkele Wereldbekerwedstrijd op de baan, wat ze vorig jaar wel deed in voorbereiding op de Olympische Spelen. Dat geeft haar dit jaar de gelegenheid om de voorjaarsklassiekers te rijden. In 2015 heeft ze als eerstejaars belofterenster al een keer eerder Omloop Het Nieuwsblad gereden en ze kan niet wachten op haar tweede deelname.

“Het Nieuwsblad twee jaar geleden voelt al als heel lang geleden,” vertelt Dideriksen op de webstek van haar team. “Ik kan me niet eens meer echt veel herinneren van de koers, aangezien het mijn eerste Europese koers was als belofterenster en de eerste Europese koers in dienst van Boels-Dolmans.”

“Ik heb gevochten om vooraan te blijven. Het lukte me niet om daar tot het einde te blijven, maar ik eindigde op de 55e plek, waar ik achteraf best blij mee was omdat er zoveel rensters niet gefinshed waren en er ook enkele grote namen achter me waren geëindigd.”

“Dit jaar hoop ik sterker aan de start te verschijnen en ook mijn stempel te kunnen drukken op de koers, niet slechts te volgen. Ik ben zo blij dat het seizoen begint, maar aan de andere kant ben ik ook nerveus. Ik hoop dat mijn debuut in de regenboogtrui goed gaat.”

Foto: © Marc Van Hecke

  • Boels-Dolmans 2016 © Boels-Dolmans 2016