Bekijk het overzicht

Wereldkampioene Van der Breggen zakt af naar ‘t Kuipke

15 February 2019

Omloop Het Nieuwsblad is een vaste afspraak op de kalender van de absolute wereldtop. Bij de vrouwen ontvangt Gent aan de start van de 14e editie van dé openingsklassieker een hele resem topnamen, waaronder wereldkampioene Anna van der Breggen. Winnares van vorig jaar, Christina Siggaard, neemt het op tegen de wereldkampioene en gaat op 2 maart op zoek naar een tweede opeenvolgende overwinning.

Met Anna van der Breggen krijgt de Omloop een regenboogtrui aan de start. Ze was in 2015 al de sterkste in de openingsklassieker en kan mits een nieuwe zege mederecordhouder worden. Haar ploeg Boels Dolmans Cycling Team pakt uit met een sterke selectie en speelt met de ex-wereldkampioene en huidig Nederlands kampioene Chantal Blaak nog een extra troef uit.

De tegenstand voor van der Breggen komt deels uit eigen land. Het Nederlandse Sunweb-team rekent op de winnares van 2017, Lucinda Brand. Benieuwd hoe zij in de voorjaarsklassiekers presteert na een succesvol veldritseizoen. Naast Brand zal Team Sunweb ook de kaart van de Amerikaanse Coryn Rivera trekken, die in 2017 de Ronde van Vlaanderen won en dus van aanpakken weet in de Vlaamse Ardennen.

Bij het debuterende Trek-Segafredo teren ze op ervaring in de Vlaamse klassiekers. Elisa Longo Borghini won de Ronde van Vlaanderen in 2015 en kan rekenen op de steun van hardrijdster Ellen van Dijk, eveneens ex-winnares van Vlaanderens Mooiste (2014). Mocht de wedstrijd op een sprint eindigen, zetten zij alles op de snelle benen van Lotta Lepistö die in 2017 het mooie weer maakte in Dwars door Vlaanderen en Gent-Wevelgem In Flanders Fields.

Van der Breggen is niet de enige kampioene aan de start. De winnares van vorig jaar, Christina Siggaard, krijgt bij Team Virtu Cycling steun van de Europees kampioene Marta Bastianelli. De Italiaanse schitterde vorig jaar in Gent-Wevelgem In Flanders Fields én De Brabantse Pijl. Verder is het uitkijken naar Ashleigh Moolman-Pasio, de Zuid-Afrikaanse kampioene van het nieuwe CCC-Liv.

Alexis Ryan van het team Canyon//SRAM moest Christina Siggaard laten voorgaan in 2018, benieuwd of ze dit jaar opnieuw kan meedoen voor winst en een trapje hoger eindigt. Ze kan alvast steunen op de ervaring van haar ploeggenote Tiffany Cromwell, die in 2013 de overwinning in de Omloop binnenhaalde.

In totaal zullen 24 teams om de overwinning strijden. Onder hen 19 teams die het UCI-statuut genieten. Zij worden aangevuld met 3 Belgische clubteams, een Nederlands development-team en het UCI World Cycling Center-team, dat voor de exotische noot zorgt. En nu is het aftellen naar 2 maart, dan zien we of wereldkampioene Anna van der Breggen in Ninove het zegegebaar kan maken en haar regenboogtrui in dé openingsklassieker laat schitteren.

De teams kunnen hun selectie op deze eerste en voorlopige deelnemerslijst uiteraard de komende weken nog wijzigen. Belangrijke veranderingen zullen steeds door Flanders Classics gecommuniceerd worden.

 

(c) Photonews

  • (c) Photonews © (c) Photonews

Gerelateerd nieuws