Bekijk het overzicht

RETRO: Emma Johansson wint Omloop Het Nieuwsblad 2010

26 February 2020

Voor het tienjarig bestaan van Flanders Classics blikken we dit voorjaar terug op alle Flanders Classics-wedstrijden van 2010. De eerste in rij is Omloop het Nieuwsblad, in 2010 gewonnen door de Zweedse Emma Johansson na een sprint op het Sint-Pietersplein in Gent. “Het is de eerste belangrijke koers van het seizoen en je hebt nog geen idee van het niveau van de tegenstand. Die meteen winnen voelde fantastisch.”

Huidig wereldkampioene Annemiek van Vleuten en haar landgenoten Lucinda Brand en Chantal Blaak springen in het oog op de starlijst, maar we zien ook bekende Belgische namen. Lieselot Decroix, Liesbet De Vocht, Grace Verbeke en een piepjonge Jolien D’Hoore staan aan de start in Gent. Topfavoriete die dag is Kirsten Wild (Cervélo). De Nederlandse verdedigt haar titel en is ook uitstekend aan het seizoen begonnen. In de Ronde van Qatar pakte ze zowel rit-als eindwinst en ze wordt gesteund door een sterke Cervélo-ploeg.

Johansson vertelt dat het erg koud was die dag. De regen maakt de koers alleen nog maar zwaarder. “Ik ben afkomstig uit het noorden van Zweden. Tijdens de winter trainde ik in koude, regen en zelfs sneeuw. Ik was die omstandigheden dus wel gewoon”, lacht ze.

“Het jaar voordien was ik ook al erg goed in de Omloop, maar toen brak mijn pedaal af op de Paddestraat. Ik was zo ontgoocheld! Daarom was ik in 2010 nog gemotiveerder om dat recht te zetten.” Dat ze zelf in vorm was, wist ze wel, maar de vorm van haar tegenstanders was moeilijk in te schatten. “Dat is het speciale aan Omloop het Nieuwsblad. Je hebt nog niet of nauwelijks gekoerst tegen je concurrenten en de omstandigheden zijn ook helemaal anders dan in Australië en Qatar.”

De koers brak al vroeg open in de afdaling van de Kluisberg. Emma Johansson, Liesbeth De Vocht, Grace Verbeke en de Duitse Sarah Düster namen wat voorsprong op het peloton. Even later kreeg Düster voorin gezelschap van haar Nederlandse Cervélo-ploeggenote Regina Bruins. Kirsten Wild zat daardoor in een zetel, tot ze ten val kwam.

De kopgroep bouwde een voorspong op van meer dan 2 minuten. Toen Düster op 50 kilometer van de aankomst voorin moest lossen, viel het plan van Cervélo helemaal in het water. Haar ploeggenote Bruins was als traagste van de groep nu eenmaal kansloos voor de zege. Johansson, De Vuyst en Verbeke waren bij het binnenrijden van Gent dus al zeker van een podiumplaats, enkel de volgorde was nog een vraagteken.

Johansson haalt het uiteindelijk voor De Vuyst en Verbeke. “Ik weet zelfs niet meer wanneer ik mijn sprint precies heb ingezet”, aldus Johansson 10 jaar later. “In een ontsnapping kan je de tegenstand wel een beetje inschatten, maar een sprint van een kleine groep blijft toch iets helemaal anders dan een massasprint.”

“Wie dit jaar de Omloop wint? Goh, moeilijk! Chantal van den Broek-Blaak misschien? In ieder geval is de kans groot dat het iemand van Boels-Dolmans wordt.”

Gerelateerd nieuws