Bekijk het overzicht

Neutralisatie vrouwenwedstrijd: reactie Flanders Classics

4 March 2019

Flanders Classics ijvert al jaren voor gelijkheid voor alle deelnemers. Sinds 2018 worden alle deelnemende mannen- en vrouwenteams samen voorgesteld in het legendarische Kuipke te Gent tijdens een fantastische show, vlak voor de start van Omloop Het Nieuwsblad. Daarna stellen de mannen en vrouwen zich gelijktijdig op aan de startlijn op de Emile Clauslijn, zodat ze vlak naar elkaar kunnen starten. De elite mannen starten zo’n 8 minuten vóór de vrouwen. Zo kunnen de supporters zowel de mannen als vrouwen aanmoedigen aan de start en kunnen de vrouwen zo mee genieten van de fantische sfeer aan de startzone.

Normaal gezien fietsen de mannen sneller dan de vrouwen, waardoor het tijdsverschil tussen de twee wedstrijdkaravanen steeds groter wordt. Deze editie reden de mannen echter tragen dan gewoonlijk in het begin van de race, met een snelheid van minder dan 30 km/u op bepaalde momenten. Dit zorgde ervoor dat de wedstrijdkaravaan van de vrouwen dicht naderde op die van de mannen. Na 30 km moest de organisatie dan ook ingrijpen om veiligheidsredenen. De vrouwenwedstrijd werd zo’n 5 minuten lang geneutraliseerd. Van zodra het weer veilig was om verder te rijden, kon de wedstrijdkaravaan weer vertrekken. Uiteraard werden daarbij de voorgaande tijdsverschillen gerespecteerd.

Naar de toekomst toe zal de organisatie, in overleg met politie en andere partijen, bekijken om de start van de vrouwenwedstrijd enkele minuten te verlaten, om een nieuw conflict te vermijden.

Flanders Classics blijft het vrouwenwielrennen in het algemeen promoten en zal zich blijven inzetten voor een gemeenschappelijke teampresentatie en start.

Gerelateerd nieuws