Bekijk het overzicht

Lucinda Brand: “Dit parcours moet me absoluut goed liggen”

13 December 2017

Wanneer we Lucinda het nieuwe parcours van de Omloop voorleggen, zien we bijna een fonkeling in haar ogen. Ze is overduidelijk fan. “Ik houd wel van een zware wedstrijd waar weinig herstel mogelijk is in de finale”, vertelt de renster van het Nederlandse Sunweb. “Op het oude parcours was het mogelijk dat er na de laatste helling nog een hergroepering kwam in de rechte lijn richting Gent. Ik verwacht dat dit met deze finale niet het geval zal zijn.”

“Op het nieuwe traject is de aanloopstrook net als vorig jaar opnieuw vrij lang, maar wanneer we er na 60km aan beginnen op de Katteberg, volgen de hellingen en kasseistroken elkaar in sneltempo op. Daar moet je dus echt goed vooraan zitten en mee willen koersen, anders kan je het wel schudden. Dat diep in de finale nog de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg moeten beklommen worden, vind ik een positieve aanpassing. Dit parcours moet me absoluut goed liggen.”

"Een passage over de Muur zorgt telkens opnieuw voor een kippenvelmoment"

En die Muur van Geraardsbergen heeft voor Lucinda Brand toch een speciale betekenis. “Ik heb nog twee keer op het oude parcours van de Ronde van Vlaanderen gereden, in 2009 en 2010”, herinnert de Nederlandse zich. “Dat iedereen lyrisch is over de Muur van Geraardsbergen, die diep in de finale ongetwijfeld bepalend zal zijn, begrijp ik best. De Muur is een monument, ook in Nederland. Wanneer je vertelt dat een koers de Muur aandoet, dan spreekt dat ook de mensen hier enorm aan.”

"Bij mijn ouders hangt een een super mooie foto van mijn passage op de Muur van Geraardsbergen tijdens mijn eerste Ronde van Vlaanderen. Die foto geeft precies het gevoel van de Muur weer", steekt Brand haar voorliefde voor de meest bekende kasseihelling van Vlaanderen niet onder stoelen of banken. "Het is een klim die niet liegt. Van zodra je beneden in Geraardsbergen de kasseien opdraait is het lastig. Soms vlieg je erover heen, soms is het staalhard afzien tot de kapel boven, maar de sfeer die daar hangt, is altijd overweldigend. Er staat altijd veel volk, zelfs wanneer het een kleinere wedstrijd is die er passeert. Zo'n passage zorgt telkens opnieuw voor een kippenvelmoment en zorgt ervoor dat ik harder ga rijden en nog meer alles uit de kast wil halen. Dat is het effect van de Muur."

  • Marc Van Hecke © Marc Van Hecke