Bekijk het overzicht

75 jaar Omloop Het Nieuwsblad: aftellen naar feesteditie 

14 January 2020

Behalve dat de wedstrijd in 2020 op een schrikkeldag gereden wordt en Omloop Het Nieuwsblad z'n 75e verjaardag viert, verandert er volgend seizoen nagenoeg niets aan de eerste WorldTour-wedstrijd op Europese bodem. Net als in 2019 gaat de openingsklassieker op zaterdag 29 februari 2020 voor zowel mannen als vrouwen van start aan ‘t Kuipke in Gent en krijgt de finale z’n ontknoping op de Onderwijslaan in Ninove.

Naar goede traditie kent de openingsklassieker een feestelijke ploegvoorstelling met mannen- én vrouwenteams in ’t Kuipke in Gent. “Gent is een echte wielerstad en daar hoort natuurlijk ook de start van dé seizoensopener van het jaar bij: die van Omloop Het Nieuwsblad”, aldus een enthousiaste schepen van Sport, Sofie Bracke. “Gentse en niet-Gentse wielerliefhebbers zullen de renners met open armen en een warm hart ontvangen in een kolkend Kuipke. Samen met Flanders Classics maken we een echt wielerfeest van deze start.”

Ongewijzigd parcours

Het parcours van de eerste WorldTour-wedstrijd in Europa is dit jaar voor zowel mannen als vrouwen nagenoeg ongewijzigd. Race Director Scott Sunderland licht toe: “Het zijn zware, moeilijke parcours die geen wijzigingen nodig hadden om bij de klassieke renners een aanvallende en enthousiaste koersstijl, die bij wedstrijden als deze hoort en die we jaarlijks terugzien in de openingsklassieker, uit te lokken. De renners zullen hun herinneringen aan Vlaanderen weer snel tot leven voelen komen tijdens sprintjes op kasseien en versnellingen op de Vlaamse hellingen tussen Gent en Ninove. De wegen, de omstandigheden en de sfeer van Omloop Het Nieuwsblad maken van renners echte Flandriens.”

Haaghoek-Leberg en Muur-Bosberg

Om 11u35 beginnen de mannen aan hun parcours van 200 km tussen Gent en Ninove met onderweg 13 hellingen en 9 kasseistroken om uit te maken wie de opvolger van Zdenek Stybar wordt. Na de klassieke aanloop via Zottegem en Zwalm bereikt het peloton voor het eerst Horebeke. Daar wacht de eerste van in totaal drie passages op het duo Haaghoek-Leberg, dat net als de voorbije jaren een sleutelrol heeft.

In 2019 kreeg de Molenberg een nieuwe positie dieper in de finale, wat in 2020 ongewijzigd blijft. Op zo’n 40 km van de streep wacht de kasseienhelling die vooraf gegaan wordt door 2500 m kasseien in Mater. Na de klassieke beklimming van de Berendries volgt onmiddellijk die van de Elverenberg om dan via Lierde richting Geraardsbergen te rijden. Dat betekent dat ook de kortere route tussen Berendries en Muur, zoals in 2019, behouden blijft. Het peloton bereikt zo de finale met het iconische duo Muur van Geraardsbergen – Bosberg, waarna er nog 13 km wedstrijd resten. De opvolger van Zdenek Stybar zullen we op 29 februari 2020 opnieuw in Ninove kronen.  

Ook intenser parcours vrouwen behouden

Na een gezamelijke startpresentatie in ’t Kuipke, zullen de vrouwen zo’n 10 minuten later dan de mannen van start gaan. Hun parcours telt 126 km met onderweg 10 hellingen en 5 kasseistroken, naar het voorbeeld van 2019. Net als de mannen krijgen ze de kasseien in Mater en de Molenberg op hun bord, gevolgd door de Berendries en de Elverenberg. Via Tenbosse en de Eikenmolen gaat het dan naar Geraardsbergen. Daar pikken ze in op exact dezelfde finale als de mannen met Muur en Bosberg als scherprechters. Rond 15u30 weten we wie op de Onderwijslaan in Ninove mag juichen en dus Chantal Blaak zal opvolgen.

Burgemeester van Ninove, Tania De Jonge: "Ik kijk elk jaar uit naar deze openingsklassieker. Ik waardeer de enorme inzet van al onze stadsdiensten, politie en brandweer om hier elk jaar opnieuw een topevenement van te maken. Daarbovenop kunnen samenwerken met het “omloopfinish team” maakt dat we elke wielerliefhebber kunnen verwennen op deze unieke wielerhoogdag. Welkom in Ninove, de oudste, de stoutste, de wijste en de wielerminnendste stad…"

Zak dus op 29 februari 2020 af naar Gent en Ninove en vier samen met ons 75 jaar Omloop Het Nieuwsblad.

 

Foto: (c) Photonews

Gerelateerd nieuws