Bekijk het overzicht

Molenberg keert terug als scherprechter in het parcours van Omloop Het Nieuwsblad

5 December 2016

De 72e Omloop Het Nieuwsblad op zaterdag 25 februari is op voorhand al een editie voor de geschiedenisboeken. Vanaf 2017 staat de Omloop namelijk voor het eerst op de befaamde WorldTour-kalender en zakken dus heel wat topploegen met hun beste renners af naar Gent.

Vorig jaar werden de start en de aankomst van Omloop Het Nieuwsblad door de Halfvastenfoor op het Sint-Pietersplein verlegd naar de site aan het SMAK en het Citadelpark. Wegens het grote succes vorig seizoen, de positieve reacties bij renners, sponsors en fans en de razend spannende finale met een fantastische eindwinnaar werd besloten om ook de editie in 2017 te laten plaatsvinden op deze site. Het startschot zal dus gegeven worden voor het SMAK (naast 't Kuipke), de aankomst ligt net als vorig jaar op de licht hellende Emile Clauslaan ter hoogte van de Plantentuin aan de Ledeganckstraat.

Aan het parcours zelf is weinig veranderd in vergelijking met de prachteditie van 2016. De renners krijgen op zaterdag 25 februari 13 hellingen en 10 kasseistroken voorgeschoteld. De enige wijziging is dat de Molenberg terug is als 13e en laatste helling van de dag op 35 kilometer van de finish. Vorig jaar werd de Molenberg nog uit het parcours gelaten door wegenwerken en werd gekozen voor de Boembekeberg als vervanger. In 2017 is het dus opnieuw de beurt aan deze bekende helling in Sint-Denijs-Boekel om te dienen als mogelijke scherprechter.

De renners zullen in totaal drie keer over de kasseien van de Haaghoek dokkeren. Daartussen komen ook de Donderij, de Ruiterstraat, de Karel Martelstraat en de Holleweg voor in het stuk. Na de beklimming van de Molenberg als laatste hellingen moeten de renners in de laatste rechte lijn naar de finish nog over de Paddestraat, de Lippenhovestraat en de Lange Munte.

Tussen de twee passages van de Haaghoek (na 51km en na 107km) dendert het peloton over de Leberg, de Berendries, Tenbosse, de Eikenmolen, de Muur van Geraardsbergen/Kapelmuur en de Valkenberg. Nadien volgen nog de Kaperij, de Kruisberg, de Taaienberg, de Eikenberg, de Wolvenberg, nogmaals de Leberg en op 35km van de eindmeet de Molenberg.

Foto: © Digitalclickx

Gerelateerd nieuws