Bekijk het overzicht

Greg van Avermaet vloert Sagan en Benoot in de sprint en wint Omloop Het Nieuwsblad 2016

27 February 2016

Koers breekt open op de Taaienberg

"Wat een finale"! met dat gevoel gingen zowat alle wielerfans naar huis na een prachtige editie van de Omloop Het Nieuwsblad. Een lekker zonnetje, veel nieuwsgierig volk aan de start- en aankomstzone en grote namen die gebrand waren op de zege: alle ingrediënten waren in Gent aanwezig voor een spannende koers.

Veranda's Willems Cycling Team kwam aan de start als vervanger van Giant-Alpecin en wilde zich tonen aan het publiek. In de eerste ontsnapping van de dag stuurde de Belgisch continentale ploeg drie mannetjes mee. Het peloton hield in de achtergrond de twaalf vluchters nauw in de gaten en controleerde eenvoudig.

Op de Taaienberg barstte de koers helemaal los. Luke Rowe (Sky) versnelde en kreeg met Greg van Avermaet (BMC), Tiesj Benoot (Lotto-Soudal) en Peter Sagan (Tinkoff) enkele grote namen mee.

Afwezige Boonen en Kristoff, Gougeard overleeft

Een erg sterke Kai Reus (Veranda's Willems) reed lek op een slecht moment moest de kopgroep, met daarin de vier achtervolgers en laatste overblijver Alexis Gougeard (AG2R), laten gaan.

In het peloton kwamen Etixx-Quick Step en Katusha, de grote afwezigen voorin, naar voor, maar hun tempo werd tweemaal gefnuikt door een valpartij voorin het peloton. Naast Tony Martin (Etixx-Quick Step) ging ook Jasper Stuyven onderuit op een moment dat hij de koplopers in het vizier kreeg.

Van Avermaet verrast Sagan en Benoot

De winnaar leek uit de kopgroep van vijf te komen, al kwam het peloton in de slotkilometers wel erg dichtbij. Op de vernieuwde aankomst op de Emile Clauslaan zat Greg van Avermaet perfect geplaatst en zette hij vroeg aan. Sagan en Benoot lieten zich verrassen en raakten niet meer voorbij een ontketende Greg van Avermaet.

De renner van BMC kwam onder luid gejuich als eerste over de finishlijn en pakt met de Omloop Het Nieuwsblad 2016 zijn eerste grote klassieke zege uit zijn carrière.

Foto: © Digitalclick