Bekijk het overzicht

REACTIES: Van Aert verrast meteen en schrok van zichzelf, Naesen en Van Avermaet balen na “anti-koers”

25 February 2018

Van Aert: “Het zou best kunnen dat dit mijn beste koers van dit voorjaar was”

“Voor de Muur heb ik me niet zo veel getoond”, begon Van Aert. “Door omstandigheden, want ik reed ik lek en moest me inspannen om terug te keren. Op hellingen als de Berendries en Valkenberg heb ik me proberen sparen.” Van Aert peddelde op de Muur van Geraardsbergen goed mee naar boven. “Vlotjes ging het niet op de Muur, maar ik schrok zelf ook welke renners ik nog mee was. Die souplesse heb ik voor een stuk altijd gehad, ik denk dat ik ermee geboren ben. Dat is natuurlijk leuk! Ik dacht dat de omstandigheden me wel moesten liggen omdat de wind vol op kop stond en iedereen lang moest opsparen. Niemand wilde zijn krachten verspelen met die wind.”

“Ik maakte misschien wel de fout door te content te zijn dat ik mee was en door niet na te denken hoe ik kon winnen. Daarom was ik wel wat teleurgesteld dat ik achterbleef zonder ereplaats. Die ervaring miste ik nog. Zegt Boonen dat ik had kunnen winnen? Ja, wie wint heeft gelijk en de rest heeft het niet goed aangepakt...”

In de studio bij Sporza werd ook teruggekomen op de zware veldritwinter die Van Aert er al heeft opzitten. “Of ik met een andere voorbereiding meer had gekund? Ik wist natuurlijk al een jaar op voorhand dat ik dit zou doen. Wat nu volgt, zal het moeilijkste zijn. Het zou best wel eens kunnen dat dit de beste koers van mijn voorjaar was. Ik ga mezelf ook geen druk opleggen om mijn voorbereiding om te gooien, ik zal zelf zien wanneer de tijd rijp is om die beslissing te maken. Voor het geld hoeft het niet, want als ik echt alleen daarvoor moest rijden, zat ik hier vandaag niet. Ik heb veel startgeld laten liggen en stages betaald om hier te geraken. De overgang heb ik alleszins beter verteerd dan gedacht.”

Naesen: “Ik snap niet waarom er geen samenwerking was”

Oliver Naesen voerde de forcing op de Bosberg maar sneuvelde in de finale: “Het was geen finale, het was gewoon wachten tot iedereen terugkwam en er een spurt kwam. Ik snap niet waarom er geen samenwerking was. Aanvallen en dan niet doorrijden, tja... aan wie dat dan lag? Niet aan mij, alleszins! Ook op de Molenberg en de Leberg probeerde ik aan te vallen, maar het draaide niet rond. Het was een beetje anti-koers.”

“Het enige waar ik echt supertevreden mee ben is dat mijn benen in orde zijn, daar kan ik op bouwen. Ik kon ademen zoals ik wou, maar de neus snuiten ging niet. Ik heb veel met mijn mond open gereden. Maar het viel heel goed mee. Conclusie van de nieuwe finale? Geef mij toch maar de oude, deze is te makkelijk.”

“Ik heb een supergoede ploeg gehad vandaag. Stijn Vandenbergh was mijn beschermengel, ik zat de hele dag in zijn wiel en heb geen wind gevoeld. Dillier was ook formidabel, da’s een beer jong! Die trui helpt ook: het is alsof de zee opengaat als je door het peloton komt. Het was aangenaam koersen tot de finale. Met die wind was het niet zo tof. Wat ik van de winnaar vind? Het zal een brave jongen zijn, zeker? Het is wel echt een sterke renner die wint. Astana had ook drie man voorin.”

Van Avermaet: “In plaats van samen te werken...”

“Frustrerend, we hebben geprobeerd de koers te maken”, zuchtte titelverdediger Greg Van Avermaet. “In de kopgroep probeerde iedereen te demarreren en verder draaide het niet rond. In plaats van samen te werken en pas in de laatste drie of vier kilometer aan te vallen... Het was te denken dat er uiteindelijk één zou wegblijven. De samenwerking in de groep was niet goed, dan weet je dat iedereen nog kan terugkomen en dat misschien iemand zal profiteren. Ik had er iets meer van verwacht. Ik was goed, maar niet super. Wegrijden op de Bosberg kon ik niet, je zag ook aan Vanmarcke op de Muur dat het moeilijk was om weg te blijven.”

“Het was eigenaardig dat iedereen een eigen show opvoerde zonder zeker te zijn van het resultaat. Astana wint dan wel, maar normaal rijd je toch mee tot drie-vier kilometer van de meet. Dan kan je iets doen. Ik vond het een beetje een ambetante situatie want we zaten met de goede mannen voorin… Het was een 30-30-situatie van op training: 30 seconden à bloc en 30 rust… Demarreren kon wel maar meerijden niet. Ik ben tevreden over mijn koers, niet over mijn resultaat want er zat veel meer in. Ik kon ook niet vertrekken zoals Valgren, soms heb ik mijn naam tegen. Nu ja, het was wel een goede training.”

  • Photonews © Photonews
  • Photonews © Photonews
  • Photonews © Photonews
  • Photonews © Photonews