Openingsklassieker finisht vanaf 2023 op de Elisabethlaan

Openingsklassieker finisht vanaf 2023 op de Elisabethlaan

Road  03/12/2022

Ninove en Omloop het Nieuwsblad verlengen hun samenwerking met drie jaar. Tot en met 2025, op z’n minst, zal de finish voor de openingsklassieker dus in Ninove liggen. Vanaf 2023 verhuist de streep wel van de Onderwijslaan naar de Elisabethlaan. De finale met Muur van Geraardsbergen en Bosberg blijft behouden.

Ook in 2023 zal Omloop het Nieuwsblad de eerste Europese WorldTourwedstrijd op Europese bodem zijn en dat volgend jaar bovendien voor het eerst voor zowel mannen als vrouwen. Op zaterdag 25 februari beginnen de mannen in Gent aan hun 78ste en de vrouwen aan hun 18de editie van de openingsklassieker. Die zal dus opnieuw finishen in Ninove, en bij uitbreiding ook in 2024 en 2025.

Burgemeester Tania De Jonghe: “Wij zij enorm verheugd dat we opnieuw de gaststad mogen zijn voor de mooie openingsklassieker van zowel de mannen als de vrouwen. Tot 2025 komt Omloop het Nieuwsblad aan in onze stad en dat met een prachtige nieuwe aankomstplaats, de Elisabethlaan, de nieuwe Via Roma in Vlaanderen. Koers is feest en verbindt mensen met elkaar. We kijken nu al uit naar zaterdag 25 februari 2023.”

Koers is feest en verbindt mensen met elkaar. We kijken nu al uit naar zaterdag 25 februari 2023
Tania De Jonghe, burgemeester van Ninove

De aankomststad blijft dus ook de komende drie jaar Ninove. Wat wel verandert, is de locatie van de finish. Die zal vanaf 2023 op de Elisabethlaan liggen en niet langer op de Onderwijslaan. “We zijn om te beginnen fier om minstens drie nieuwe edities aan onze samenwerking met stad Ninove en het Omloop Finish Team te kunnen breien”, zegt Nicolas Denys, Head of Road bij Flanders Classics. “De verhuis van de aankomst naar de Elisabethlaan zal een sportief aantrekkelijkere laatste kilometer opleveren. We finishen nu op een bredere aankomst die bovendien licht bergop loopt. Daarnaast geeft deze aankomst ons ook op organisatorisch vlak meer ruimte. De verbinding met het centrum van Ninove is uiteraard heel belangrijk en blijft door het opstellen van de teambussen in de Centrumlaan ook behouden.”

Molenberg en Lange Munte terug in parcours

Na de start in Gent krijgen mannen en vrouwen respectievelijk een parcours van 207 en 132 km voorgeschoteld, met onderweg weinig veranderingen ten opzichte van 2022. Er is uiteraard opnieuw een sleutelrol weggelegd voor het duo Haaghoek-Leberg. Daarnaast keren de Molenberg en Lange Munte terug in het parcours. De Molenberg, vorig jaar door wegenwerken niet in het parcours van de openingsklassieker, luidt op 40 km de identieke finale bij mannen en vrouwen in. Vervolgens wacht het duo Haaghoek-Leberg (de derde en laatste passage bij de mannen), gevolgd door Berendries en Elverenberg-Vossenhol. In volle finale ontbreken ook in 2023 de Muur van Geraardsbergen en de Bosberg niet, waarna we 12 km verderop de opvolgers van Wout van Aert en Annemiek van Vleuten op de Elisabethlaan in Ninove kronen.

Vos sprint naar eerste overwinning in Omloop Nieuwsblad
Lees meer | Vos sprint naar eerste overwinning in Omloop Nieuwsblad
TUDOR wordt officiële timekeeper van de Flanders Classics voorjaarsklassiekers
Lees meer | TUDOR wordt officiële timekeeper van de Flanders Classics voorjaarsklassiekers
Claim jouw digitale goodiebag langs het parcours van Omloop het Nieuwsblad
Lees meer | Claim jouw digitale goodiebag langs het parcours van Omloop het Nieuwsblad
Volg de start van het voorjaar in ’t Kuipke of via de livestream
Lees meer | Volg de start van het voorjaar in ’t Kuipke of via de livestream